A párisi gyujtogatók

2023. augusztus 10. 22:51

1871-ben Párizsban bebizonyosodott: a kommunista világmegváltáshoz hullahegyeken át vezet az út.

2023. augusztus 10. 22:51
SZTÁLIN, Joszif Visszarionovics
Pilhál György
Magyar Nemzet

„Maga Karl Marx nevezte az 1871-es párizsi kommünt a világ első proletárdiktatúrájának, amely később a magyarországi Tanácsköztársaság előképe lett. A századforduló népszerű szerzője, Rákosi Viktor 1911-ben – alig néhány évvel megelőzve a Kun Béla-féle 133 napos önkényt – azzal a szándékkal írta meg A párisi gyujtogatók című könyvet, hogy figyelmeztesse kortársait a szélsőbaloldali veszélyre. Hiszen a párizsi kommün lett a későbbi kommunista diktatúrák ünnepelt példaképe. Összeférhetetlen anarchistákból, nagyravágyó karrieristákból, túlfűtött kalandorokból álló csapat ragadta magához a hatalmat, soraikban olyan naiv széplelkekkel is, akik elhitték, hogy nemes ügyért harcolnak.

A valóság később sokakat kijózanított: rájöttek, a szélsőbal forradalom hozadéka csak a rombolás, a pusztítás és a terror, mérgező gyümölcse pedig a mindent átható gyűlölet, amely szörnyű polgárháborúba taszította a francia társadalmat. Mindezek dacára a történettudomány meglehetősen kegyesen bánik a kommünnel. Ez abban is tetten érhető, hogy Budapesten (és több vidéki városban) a mai napig utcája lehet Frankel Leónak, aki a párizsi kommün minisztere volt. (Ő volt az, aki később amiatt sajnálkozott, hogy visszavonulásuk közben elmulasztották levegőbe röpíteni a templomokat és a palotákat.)

Az első kommün története most a Patrióták reprint kiadásában újra hozzáférhetővé vált. A civil szervezet azért vállalkozott a könyv újbóli kiadására, mert úgy véli, a benne rejlő tanulságok ma is érvényesek. 1871-ben Párizsban ugyanis bebizonyosodott: a kommunista világmegváltáshoz hullahegyeken át vezet az út.”

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fideath-7
2023. augusztus 11. 10:11
Annyira imádom ezeket a Pilhál-féle kamutörténész böfögéseit. A párizsi kommün és a francia kormány harcaiban meghalt 877 kormánypárti katona, és több mint 6000 kommünalista. Majd ezután a kormány brutális tisztogatásaiban kivégeztek 10-15 ezer kommünalistát és a velük szimpatizálókat. Tehát a hullahegyeket pontosan a francia kormány okozta a kommün ellen, akik meg kurvára nem gyilkolták a polgári lakosságot.
buckafej-2
2023. augusztus 11. 08:06
Küldjetek egy példányt Jámbornak és a Szikra és a Mérce központjába, okosodjanak a komcsi trógerek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!