Zelenszkij: Ukrajna a szabadság és a demokrácia példaképe és úttörője

2023. július 17. 08:55

A háborúban álló ország 33 évvel ezelőtt fogadta el a szuverenitásáról szóló nyilatkozatot, ebből az apropóból adott ki nyilatkozatot az ukrán elnök.

2023. július 17. 08:55
NATO Summit In Vilnius, Lithuania

„Országunk soha nem fogja feladni a szuverenitást. Ez már mindenki számára egyértelmű a világon” – mondta videóüzenetében, amelyet vasárnap este sugároztak Kijevben. Az államfő beszédében egyben köszönetet mondott az ország védelméért harcoló katonáknak.

Az ukrán parlament 1990. július 16-án fogadta el az akkor még a Szovjetunióhoz tartozó ország függetlenségéről szóló nyilatkozatot. Függetlenségét Ukrajna egy évvel később, a Szovjetunió felbomlásának időszakában, 1991-ben kiáltotta ki. A dokumentum szerint Ukrajnának saját hadsereggel és saját nemzeti bankkal kell rendelkeznie, de el nem kötelezettnek kell lennie, és nem rendelkezhet nukleáris fegyverekkel. 

Zelenszkij beszédében azt is mondta, hogy Ukrajna ki fog állni a szabadságáért, függetlenül Oroszország terrorjától. Hozzátette, hogy Ukrajnát a szabadság és a demokrácia példaképének és úttörőjének tekinti Európában. 

Ukrajna fogja biztosítani a valódi szabadságot és biztonságot az orosz terrorral szemben egész Európában”

– mondta. „Kontinensünk biztonsága Ukrajna szuverenitásával és erejével kezdődik” – szögezte le.

(MTI)

***

Lengyel lap: ukránok követik el a legtöbb bűncselekményt Lengyelországban - Mandiner

Csak a háború kitörését követő hónapban kétmillió ukrán menekültet fogadtak be a lengyelek.

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papalimapapa
2023. július 20. 10:47
Ukrajna addig van, amíg az orosz azt akarja. Putyin majd tesz egy elutasíthatan ajánlatot és a Nagybecsű Nyugat úgy tűnik el a fasz-zongorista zsidógyerek mögül, mint mögülünk 1956-ban. Krím az oroszé. A Dombasz, Donyeck és Luganszk is az oroszé. Ukrajna önmagában nem is létezne, ha Nyikita Hruscsov nem iszik annyit, amennyit ivott annak idején. Ukrajna jelenleg egy roncsállam, egy amerikai farm. Az ukrán pedig a szlávból is legalja. Pedig vannak még a szlovákok, horvátok és a szerbek is... Mi meg itt vagyunk a szláv tengerrel körülvéve. És még a román is szomszédunk. És az osztrák sem sokkal különb amióta nem labancnak hívják. Jól kibaszott velünk a vörös gróf Károlyi. Nyakunkra hozta Trianont.
Gasztronauta
2023. július 20. 09:22
"Országunk soha nem fogja feladni a szuverenitást" mondta , miután már régen feladták.
vamonos
2023. július 17. 21:07
Csoda, hogy nem szakadt rád a plafon ekkora hazugság kimondása miatt. Kevesebbet kellene szívnod, talán reálisabban látnád az országod helyzetét.
kiss.istvan770
2023. július 17. 19:03
Ripacs! Te napról napra egyre hülyébb leszel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!