Zelenszkij egy hamleti tragikus figura?

2023. július 27. 18:52

Úgy látszik, az ukrán elnök „alakítása”, politikai szerepe nemcsak a portál szerzőit, hanem olvasóit is élénken foglalkoztatja.

2023. július 27. 18:52
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkva tér

„Úgy látszik, az ukrán elnök »alakítása«, politikai szerepe nemcsak a portál szerzőit, hanem olvasóit is élénken foglalkoztatja. Ezzel összefüggésben ugyanígy a háború alakulásának, Ukrajna jövőjének a kérdése is. A  »zseléző«, »zellerező«, és a »Mikor állítják bíróság elé ezt a tömeggyilkost?« típusú hozzászólásokkal e helyen nem foglalkoznánk.

Mint ahogy az olyanokkal sem, hogy »Még tiszta szerencse, hogy a muszkáknál minden nagyon szép!«. Azokkal meg végképp nem, amelyek belpolitikai szemüvegen át közelítenek az írásokhoz, vagy azzal ütnek el minden, Kijev lépéseit kritikusan szemlélő elemzést, hogy »Titeket az nem zavar, hogy a ruszkik rohanták le Ukrajnát?«. A kommentelők nevének említése nélkül, kizárólag a tartalmi elemekre szorítkozva összeállítottunk viszont egy nagyobb csokrot a kevésbé érzelemdús, hozzáértő és elgondolkoztató hozzászólásokból.

Azért nem szeretnénk a rosszul értelmezett politikai korrektség hibájába esni, és csupán a teljesen szalonképes kommentekből válogatni, hiszen a több esetben tőlünk távol álló szóhasználat azért jelzi, hogy a magyar társadalom miként viszonyul a háborúhoz, annak proxy résztvevőjéhez, az Egyesült Államokhoz, és az áldozat szerepét sok esetben túljátszó ukrán vezetéshez.

A kommentek kisebb közvélemény-kutatásként is értelmezhetőek, és megerősítik azokat a jóval nagyobb merítésű felméréseket, miszerint a magyar társadalom az európai átlagnál nagyobb megértéssel, szimpátiával viszonyul Oroszországhoz, utasítja el az amerikai politikát, és negatívabban ítéli meg Ukrajna cselekedeteit. Jól demonstrálják ezt az attitűdöt a »Jenkik az utolsó hoholig fognak harcolni, és a bohóc lesz a ráadás« típusú, viszonylag nagy számban megtalálható hozzászólások.”

***

Nyitókép: OLIVIER DOULIERY / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szarvas-2
2023. július 28. 06:47
A magyar kritikus az ukival-mert érzi,hogy a proxiháborut az usai-uki zsidóbanda provokálta ki-ellenünkkre . Is.
FeketeFehér
2023. július 27. 23:17
Amúgy meg nyugat-ukrajna sokévszázada az európai hatalmi és kulturális térbe tartozott, és nem az orosz szférába. Ahogy a Krím is csak egy rövid időszakban volt orosz érdekszféra.
FeketeFehér
2023. július 27. 23:13
Putyinnak lett volna esélye ukrajnán keresztül Európával együttműködni. De Putyinnak fontosabb volt az orosz múlt, mint az orosz jövő. Fontosabb volt a XVIII-ok századi Nagy Katalini orosz expanzió, mint a XXI-ik századi nemzetközi együttműködés. Ukrajna kiváló lehetőség lett volna egy európai-orosz együttműködés közvetítőjének. De Putyin elcseszte 2014-ben. És azóta nem is keveredett ki az egészből. 2014-től kezdve Putyin hibát hibára halmozott.
Autofocus
2023. július 27. 22:53
Bevallom, hogy az elején én is majdnem bevettem az alakítását, de aki kicsit is látott már közelről színházat, az egy idő után rájön, hogy véges a színészi kelléktára: a gondterhelt, államférfiúi ráncokkal terhelt homlok és a komoly arccal, szigorúan ukrán akcentusban előadott mondanivaló egy hazáját féltő, heroikus, mégis bölcs államférfi elképzelt karakterét testesíti meg, kimért komoly mondatokkal. Kár hogy a színész, aki játssza pár éve még orosz anyanyelvén beszélt, és számos videóban láthattuk, amint magáról megfeledkezve tajtékzik mint mint egy drogos csepűrágó. Bár tegyük hozá, innen a Kárpát-medencéből az ukrán az igazából az orosz egyik dialektusának hangzik, és talán aki a nyelvészetben jártas megerősíti hogy az is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!