Több mint száz országban betiltották már azt a fegyvert, amiért most dicséretet kapott Washingtontól Kijev

2023. július 21. 17:41

A Fehér Ház megerősítette, hogy Ukrajna amerikai kazettás bombákat használ az országban lévő orosz erők ellen, méghozzá, ahogy John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő elmondta, igen „hatékonyan”.

2023. július 21. 17:41
Traces of war in Avdiivka amid Russian-Ukrainian war


A több mint száz államban, a polgári lakosság veszélyeztetése miatt tiltott kazettás bombák szállítása mellett azután döntött úgy az Egyesült Államok, hogy Ukrajna jelezte, a lőszerraktára kifogyóban van a vártnál lassabban zajló és több költséggel járó nyári ellentámadás miatt. Joe Biden elnök „nagyon nehéznek” nevezte a döntést,

míg szövetségesei, az Egyesült Királyság, Kanada, Új-Zéland és Spanyolország ellenezték a kazettás bombák bevetését.

A lövedékek túlnyomó többsége tüzérségi lövedék, amelyeknek 2,35%-nál alacsonyabb a „bombatévesztési aránya”, ami arra utal, a bombák hány százaléka nem robban fel azonnal – ez évekig fenyegetést jelenthet, nagy területek válnak veszélyessé.

Oroszország a tavalyi teljes körű inváziója óta hasonló kazettás bombákat vetett be Ukrajnában, többek között polgári területeken. Vlagyimir Putyin a bombák küldéséről szóló amerikai döntésre reagálva azt mondta, Oroszországnak is vannak hasonló fegyverei, 

amelyeket be is fognak vetni, „ha ellenünk is ilyeneket használnak”.

Közben Olekszandr Szirszkij, az ország keleti részén folyó hadműveletekért felelős ukrán tábornok a múlt héten azt mondta a BBC-nek, erőinek szüksége van a fegyverekre „hogy maximális károkat tudjanak okozni az ellenséges gyalogságnak”. Hozzátette azt is, a kazettás bombák „nem oldják meg Ukrajna minden problémáját”, illetve a használatuk is ellentmondásos. 

Ha az oroszok nem vetnék be ezeket, talán a lelkiismeretem nem engedné meg, hogy mi is ezt tegyük.

 

Nyitókép: Fürtös bombakapszula az ukrajnai Avdijivka frontvárosban 2023. március 23-án. (Fotó: Andre Luis Alves / Anadolu Agency via AFP)
 

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2023. július 22. 15:10
Kambodzsa miniszterelnöke felszólította Ukrajnát, hogy ne használjon levegőben szétszóródó, ún. kazettás lőszereket, és figyelmeztette az országot, hogy az „igazi áldozatok” az ukránok lesznek. Kambodzsában az 1970-es években dobott le kazettás bombákat az Egyesült Államok, azok maradványaival még mindig küzd az ország. „Az ukránok számára hosszú évek vagy akár száz év óta a legnagyobb veszélyt jelentené, ha kazettás bombákat használnának Ukrajna oroszok által megszállt területein” – írta Hun Sen miniszterelnök, üzenetét Joe Bidennek és Volodimir Zelenszkijnek címezve. „Már több mint fél évszázad eltelt. Még nem volt mód arra, hogy mindet megsemmisítsék” – utalt Kambodzsa helyzetére.
Klebermann
2023. július 22. 07:05
Bezzeg amikor a ruszkik sorozták ezzel a lakosságot, tapsoltatok, gerinctelen hazaáruló geciládák.
Expert0418
2023. július 21. 22:30
Az oroszok nem tétováztak, Zhytomirban most pukkantottak fel egy ukrán kazettásbomba raktárt. Érdemes rákeresni, hatalmasat szól és látni a rengeteg másodlagos robbanást.
Hekimeki
2023. július 21. 21:16
Tiszta szívből kívánom hogy akik ezt a fegyvert adták és azok akik használják ne sokáig vegyenek levegőt mocskos büdös nácik ❗❗❗❗❗❗
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!