Nem kellene álomvilágot építenie Ukrajna vezetésének

2023. július 11. 11:13

Bulgária elnökével finoman szólva sem sikerült megetetni az ukrán vezetés álomvilágát, melyben Bulgáriára nézve az orosz támadás nagyobb veszély, mint a Balkán robbanása.

2023. július 11. 11:13
null
Kohán Mátyás
Mandiner

Két ország van az Európai Unióban, amely a háborús politikát skizofréniában kezdte. Teljesen önazonos a lengyel és balti válasz – az orosz birodalom ismét egy szabad nép életére tör, ütni kell tehát, amíg meleg. Önazonos a német politika, amely súlyos történelmi terheire a morális alapú külpolitizálástól várja a feloldozást, s az elvi gondolattalanságot gyakorlati tehetetlenséggé formálja. Önazonos Franciaország, amely igyekszik a háború örvén egy-egy centivel kijjebb rángatni Amerika alól Európát. Önazonos Európa déli része, amely pont annyira viseli magát gyarmatként, amennyire azt államadósság- és hiánymutatói indokolják. És önazonos Románia, amely tessék-lássék mindig oda áll, ahová érdemes. Önazonos egyébként a magyarok gondolkodása is, teljes badarság minket oroszpártizni:

valójában Trianon óta csak a vészkijáratot keressük, ha valahol nagyhatalmi összecsapást látunk.

Csak az nem önazonos, hogy a kontinens Oroszország felé leginkább szívélyes két népe Ukrajnába küldi a fél hadseregét. Szlovákiáról és Bulgáriáról beszélek.

Előbbi komplett légvédelmét és vadászrepülő-flottáját adta az ukránoknak; utóbbi a háború elején Ukrajna lőszerellátásának harmadát biztosította egymaga régi szovjet készleteiből. Tették mindezt elképesztően rozoga liberális kisebbségi kormányok hajszálvékony demokratikus legitimációval, teljesen szembemenve azzal a népakarattal, amely inkább egy magyar vagy legalább román – szép szavak és kevés fegyver – stílusú háborús politikát kívánt volna meg. A következmény meg is lett persze: a nevezett döntéseket meghozó kormány egyik országban sincs már a helyén. Helyette Bulgáriában most Rumen Radev elnök fújja a passzátszelet, akin – ellentétben Kirill Petkov kérészéletű kormányával – nem lehet átvinni az ukrán maszlagot, hiába próbálkozott ezzel múlt hét végi látogatásán Volodimir Zelenszkij.

„Szolidáris vagyok az ukrán néppel, és a most dúló kegyetlen háború áldozataival.” „Már az első napon elítéltem az országuk elleni agressziót” – oszlatta el az oroszpártiság vádját Radev rögtön a találkozó elején, világossá téve azt a Magyarországon is evidenciaként kezelt álláspontot, hogy „ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása, és az újabb és újabb fegyverek szállítása nem fogja megoldani”.

„Nem fogadom el a lőszerszállítást Ukrajnának, különösen a bolgár hadsereg tartalékaiból. Elnökként és főparancsnokként egyértelmű felelősségem, hogy nem gyengítem a bolgár fegyveres erők védelmi képességeit, mert a biztonsági környezet elég riasztó a térségünkben” – zárta rövidre a további lőszerszállításokra irányuló ukrán kérés tárgyalását is.

Tiszta, világos álláspont: Ukrajna elítélendő orosz agresszió áldozata, szolidaritást érdemel – de a konfliktus katonai megoldása légvár, az ukrán területi integritás minél jelentősebb mértékű megőrzését, ukránok millióinak emberhez méltó életét garantálni képes diplomáciától nem elzárkózni kell, hanem gyakorolni azt.

Az állóháború meg a donyecki zsákfalvak kölcsönös el- és visszafoglalgatása a világon sehová nem vezet.

Ez az újdonsült bolgár józanság mutat éles kontrasztot az ukrán Disneylanddel. Azzal az álomvilággal, amelyben a – ha fejcsóválva is, de – minden szankciót megszavazó, dízelt és áramot szállító, menekülteket ellátó szomszédos Magyarország a Rating Group emlékezetes márciusi felmérése alapján az ukránok 42 százaléka szerint ellenség – ezzel Oroszország és Belarusz után a harmadik legellenségesebb ország –, míg az orosz gazdaságot víz felett tartó Kínáról csak 18, a szankciók megkerülésében Oroszország főhadsegédjeként működő Törökországról pedig csak 4 százalékuk gondolkodik így. (Jellemző, hogy Törökország egy százalékkal kevesebb ukrán szerint ellenséges, mint Németország – miközben az ukránok kemény valutát fizetnek minden egyes török Bayraktar drónért, a németek Leopardjai meg ingyen és bérmentve korzóznak Bahmut körül.)

Ez az álomvilág ugyanaz, amely Zelenszkij elnökkel azt mondatta Bulgáriában, hogy „az önök hadserege, mindaz, amivel rendelkeznek, nem lesz elegendő az Oroszországi Föderáció elleni harchoz, ha az elér ide”; tehát „ezért jó adni, hogy az emberek meg tudják védeni magukat, hogy a háború ne jöjjön el önökhöz, a lengyelekhez, a románokhoz.” 

Ukránbarát szó bennszakad, érdes hang fennakad, józan paraszti lehelet megszegik: a Koszovótól gyönge száz kilométerre élő, nem mellesleg jelentős török kisebbséggel bíró Bulgáriának

jobban kellene félnie attól, hogy a minden várakozást alulteljesítő Oroszország majd egész Ukrajnán, illetve a NATO-tag Románián átgázolva lerohanja,

mint attól, hogy robban a Balkán.

Nem, az ukrán vezetés geopolitikai gondolkodása nem e világból való. Lehet a hősiesen védekező Ukrajnával szolidaritást mutatni, lehet az orosz imperializmustól félni, annak legyőzését nemzeti érdeknek tartani és támogatni – de ezt magyarázni nem lehet. Az ukrán vezetés geopolitikai vaksága védhetetlen. Világhallucinációjuk olyan vékony héjú lufi, amit méterekről kidurrant egy tompa kanál is. Az ellenségek, a lehetőségek és a veszélyek ilyen mértékű ordas félremérése semmi jót nem ígér az ukrán jövőre nézve. 

Érdemes magunkban itt, az Ukrajna lélegeztetőgépén működő Nyugaton is tudatosítani: Ukrajnát nem csak a szuverenitására törő Oroszországtól kell megmenteni. Ukrajnának igencsak jót tenne, ha valaki végre a saját álomvilágától is megmentené. Háborúban csak a bolond épít Disneylandet. Meg Diznilendszkij.

 

Nyitókép: Alessandra Tarantino (AFP)

 

 

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
altercat1
2023. július 13. 04:36
Ezeknek is egy erőskezű vezető kellett volna '93 után, s nem rablóbandák uralnák a területet, becsicskulva a fed urainak, halomra gyilkolva az orosz lakosokat. Minden volt SzU államban élnek oroszok, sehol nincs baj ezzel, a hoholok beleugrottak az idegen agyrém sátánista mocskába. Eredmény: a lakosság megfeleződött, a gazdasága és egyes vidékei romokban, földje idegenek kezében.
Namond
2023. július 12. 15:33
Jó cikk, gratulálok Kohán Mátyás.
muldika
2023. július 11. 14:33
Kohár Mátyás újra bebizonyította, hogy semmihez sem ért (a bolgár politikához még ennyire sem). A bolgár elnök egy teljesen súlytalan szereplő, akit a régi kommunista párt színeiben indulva választottak meg és oroszbarát. A tényleges hatalommal bíró kormánykoalíció meg nyugatbarát és teljes mellszélességgel támogatja Ukrajnát. A tradicionálisan oroszbarát bolgárok a háború elején nem csak az ukránok lőszerek harmadát szállította, és a bolgárok adták az ukrán hadseregnek a benzint és dízelfogyasztásának 40% Ezen felül titokban 14 SU-25 vadászgépet adtak át az ukránoknak még jóval a lengyelek előtt. Most meg T-72-es tankokat fognak átadni az ukránoknak. A bolgár miniszterelnök és a teljes kormánykoalíció maximálisan támogatja Ukrajna felfegyverzését, és a kazettás lőszerek átadását sem ellenzik. https://www.youtube.com/watch?v=cv0onctOXx0
Lajoss
2023. július 11. 14:24
Matyi,reggel az ATV-n öröm volt látni,ahogy szopatott téged a Tordai Bence..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!