Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Joe Biden döntött: egy nőt jelölt az amerikai haditengerészet élére először a történelemben

2023. július 22. 07:20

Lisa Franchettit még a szenátusnak is el kell fogadnia, ami kétséges.

2023. július 22. 07:20

Joe Biden elnök pénteken, első nőként, Lisa Franchetti tengernagyot jelölte az Egyesült Államok haditengerészetének parancsnoki tisztségére. Az elnök közleménye szerint jelöltje 38 év katonai tapasztalattal járul majd hozzá a vezérkar munkájához.

Lisa Franchetti jelenleg a haditengerészeti műveletek parancsnokhelyetteseként, azaz a haditengerészeti vezérkar vezetőhelyettesként szolgál, és az amerikai hadsereg történetében a második nő, aki eljutott a négycsillagos tábornoki fokozatig. Amennyiben a jelöltet a törvényhozás is megerősíti, 

Lisa Franchetti az amerikai hadsereg vezérkarának első női tagja lesz.

A sajtóhírek szerint Joe Biden felülbírálta védelmi minisztere, Lloyd Austin javaslatát, amikor a női főtisztet jelölte a vezérkarba. A Pentagon vezetője Samuel Paparo tengernagyot, a haditengerészet csendes-óceáni flottájának parancsnokát szerette volna látni a poszton.

A jelöltet a szenátusnak is el kell fogadnia, ami kérdéses, ugyanis Tommy Tuberville Georgia állam republikánus szenátora tavasszal bejelentette, hogy az elnök minden főtiszti jelöltjét elutasítja tiltakozásul a védelmi minisztérium abortusszal kapcsolatos politikája ellen. 

A szenátor döntése miatt jelenleg nem foglalhatja el pozícióját a tengerészgyalogság új parancsnoka sem.

Idén az amerikai haderő gyakorlatilag minden haderőnemének parancsnoki megbízatása lejár, a nyár végén távozik posztjáról Mark Milley vezérkari főnök is. Joe Biden utódként Charles Q. Brown tábornokot jelölte, aki a vezérkar második afroamerikai származású főnöke lehet, amennyiben a szenátus megerősíti a poszton, és, ami Tuberville szenátor tiltakozása miatt egyelőre kérdéses.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: Lisa Franchetti amerikai tengernagy (Fotó: Az Egyesült Államok Haditengerészetének weboldala/JoAnne Sorrentino)

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zavulon
2023. július 27. 22:10
Samuel Paparo tengernagy úgy érezheti most magát mint a holland szépségkirálynő-választás második helyezettje. #félidiótákmindenütt
Ehetős Odó
2023. július 23. 18:01
" Daemon6666 2023. július 23. 11:49 Én nagyon hiányolom a magát transz-kajmánként megjelelő gyík-szexuális nem-bináris lényeket az amerikai hadsereg vezérkarában"......................Le vagy maradva. Ez a kívánságod már teljesült.... https://www.origo.hu/nagyvilag/20220716-ez-a-paros-kepviselte-az-egyesut-allamokat-a-francia-nagykovetsegen.html
Ehetős Odó
2023. július 23. 17:57
" fater0921 2023. július 23. 12:54 Az unio jelenlegi vezetője is honvédelmi pozíciót látott el az eu előtt, el is baszta..."...............Dehogy, dehogy.... épp, hogy remekül végezte feladatát, a Bundeswehr teljes szétzüllesztését. A pompásan végzett munka elismeréseként kapta meg Flinten-Uschi Brüsszelt, hogy az összegyűjtött tapasztalatok felhasználásával immár a komplett EU-t verje szét. Szemlátomást jól halad.
Ehetős Odó
2023. július 23. 17:54
Egy kérdés csak úgy mellesleg: pöcse is van a néninek? Mint annak a szoknyás admirálisnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!