Falfúrásra alkalmatlan

2023. július 12. 10:00

Ha viszont megindul egy orosz ellen-ellentámadás, még értékes szolgálatot tehetnek.

2023. július 12. 10:00
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„Mivel manapság mindenki a kazettás lőszerekről beszél, talán érdemes kiemelni néhány tényt az alkalmazásukkal kapcsolatban. 

Töredelmesen be kell vallanom, hogy nincsek személyes tapasztalataim ezen a téren. Ezzel a fajta lőszerrel csak tüzérségi szertárakban találkoztam.

A kazettás lőszerek leghálásabb célpontjai a sűrű tömegben támadó harcjárművek, illetve az ezeket támogató gyalogság. Ezen kívül igen hatékonyan bevethetők hirtelen felbukkanó egyedi célpontok, például radarok és tüzérségi eszközök ellen. 

A probléma csupán az, hogy a sűrű tömegben támadó ellenfél igen ritka madárnak számít ebben a háborúban. 

Az első hónapok tapasztalatai megtanították mindkét felet arra, hogyan szórják szét nemcsak a csapataikat, hanem a vezetési pontokat és a logisztikai bázisokat is. Mivel elrejtőzni szinte lehetetlen, a túlélés záloga kicsinek és értéktelennek mutatkozni messze egy HIMARS-rakéta, vagy még inkább egy orosz siklóbomba önköltsége alatt. 

Ebből a felismerésből fakad az ukrán hadszíntér kísértetiesen üres jellege. A Bradley Square és Tsa. az a bizonyos kivétel, ami erősíti a szabályt.

A kazettás bombák – praktice repülő puttonyok kézigránátokkal megrakva – »leghálátlanabb« célpontjai a jól kiépített és megerősített védőművek.

Ezeket egy hagyományos tüzérségi gránát talán elpusztítana, de a kazettás résztöltetek nem tudnak komoly kárt tenni bennük.

Ergo, a hirtelen divatba jött kazettás lőszerek éppen arra a feladatra a legalkalmatlanabbak, amire per pillanat Ukrajnának a legnagyobb szüksége van.
Az Orosz Nagy Fal »átfúrása«.

Ha viszont megindul egy orosz ellen-ellentámadás, még értékes szolgálatot tehetnek.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. július 12. 20:22
Sütő András lánya mesélte, már az Istenhegyi úton laktak: Vendéget hívtak estére, de elfelejtették. És hát otthon a mélyhűtőből kivették a fagyott ribizlit. Félig kiengedték, azt ropogtatták a foguk alatt a vendégek, mert azt kaptak Ez is ilyesmi lehet.
Megtalálta
2023. július 12. 13:27
Az Usa elismerte, nincs elég hagyományos tüzérségi lőszere, ezért küldi ezeket. Másrészt persze lehet, hogy ez hazugság, és valójában azért küldenek kazettás tölteteket, mert orosz támadásra számítanak.
lofejazagyban-2
2023. július 12. 11:58
Robi, Robi, arról mit gondolsz, hogy a Lancet 3 símán kiszedi a Leopard 6-t, ezek után Szíria és a palesztínok hány Lancet 3-t fonak kapni a Merkavád ellen? Nektek is fel van adva az orosz lecke.
fintaj-2
2023. július 12. 11:26
"Ha viszont megindul egy orosz ellen-ellentámadás"........................Az oroszok ráérnek, az ukránok előbb elfogynak, aztán ki veszi észre az orosz ellentámadást, egyszerre csak ott lesznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!