Válaszolt Brüsszelnek Latin-Amerika: Oroszországot nem ítélnék el, de gyarmati jóvátételt kérnek

2023. július 08. 18:04

Nehezen hozzák tető alá az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodást.

2023. július 08. 18:04
MACRON, Emmanuel; LULA DA SILVA, Luiz Inácio

Az EU és Latin-Amerika közötti feszültségekről számol be a POLITICO, amelyhez „kiszivárgott” az Európai Unió és a Mercosur (a dél-amerikai országok közös piaca) közötti kereskedelmi megállapodás tervezete. Július 17-18 között találkozik majd az EU és a Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC); a kereskedelmi megállapodást ekkor szeretné Brüsszel aláírni, világgá kürtölendő, hogy dolgozik Kínától való kereskedelmi függőségének csökkentésén.

Nincs egyetértés Ukrajnáról

A közös nyilatkozat európai vázlatát azonban, amely az ukrajnai háború kapcsán azt a megfogalmazást tartalmazta, hogy „a lehető legszigorúbban elítéljük Oroszország agressziós háborúját Ukrajna ellen, amely nyilvánvalóan sérti Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását, és fenyegeti a szabályokon alapuló nemzetközi rendet”, a latin-amerikai országok kíméletlenül megvágták –

a héten beérkezett ellenjavaslatukban Ukrajnával kapcsolatban egyáltalán nem szerepel semmiféle állásfoglalás.

Betették ugyanakkor saját tervezetükbe, hogy volt gyarmattartóiktól – Latin-Amerika esetében ez Spanyolország, Hollandia és Portugália – jóvátételt kérnek.

Ezzel egyidőben Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök Moszkva helyett Washingtont vádolta meg a héten agresszióval.

A környezetvédelemmel is gondok vannak

A szakértői szinten már 2019-ben véglegesített szöveget emellett négy éve tartja parkolópályán az, hogy az EU a kereskedelmi könnyítésekért cserébe szigorítaná a környezetvédelmi szabályokat Latin-Amerikában. A POLITICO szerint Franciaország és Ausztria állnak a szigorú uniós környezetvédelmi igények között; az amazonasi erdőirtások aggasztják őket, illetve az, hogy

az erdőirtással létrehozott szántóföldekről származó élelmiszer érkezhet az uniós piacra (és veszélyeztetheti a franciák piacát).

Lula elnök, aki korábban az „erdőirtó” Jair Bolsonaro exelnök ellen kampányolt, és jelenleg a Mercosur soros elnöke is, „elfogadhatatlannak” nevezte az EU környezetvédelmi igényeit, s a latin-amerikai országok gyors és erős válaszát szorgalmazta.

Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik