Elnéptelenedő Távol-Kelet

2023. július 20. 07:05

Európában nem új keletű jelenség a társadalom elöregedése és a lélekszám­csökkenés, ez a születéskor várható élettartam növekedésének és a lanyhuló gyermekvállalási kedvnek az eredménye. Bár nem gondolnánk, ma már a probléma jobban érinti a kelet-ázsiai, fejlett gazdaságú országokat, mint minket.

2023. július 20. 07:05
Tokyo,,Japan,-,06.2022:,Crowd,Of,Tourist,And,Shopper,At
Ungvári Ildikó

Ez év elején kiderült, hogy 2021-ről 2022-re fordulóponthoz ért Kína, és hatvan év után olyan mértékű népességcsökkenési adatokat mutatott, hogy elvesztette a legnépesebb ország státuszát. Bár az 1,4 milliárdos lélekszámú társadalomban az évi 850 ezer fős csökkenés szinte elhanyagolható, szakértők szerint évről évre erősödni fog a tendencia. Kína esetében magyarázat lehet az 1980 és 2015 között érvényben lévő egykepolitika, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a családok nem vállaltak egy gyereknél többet, ráadásul a szelektív abortusz következményeként a népesség összetétele markánsan eltolódott a férfiak irányába.

Kínában ma már azért fizetnek, ha valaki megszüli a harmadik gyerekét”

Kína mellett Dél-Korea, Japán és Szingapúr is a népességcsökkenés problémájával küzd. A társadalom elöregedésének okai ezekben az országokban hasonlók, mint Európában, mégis érdemes vetni rá egy pillantást, mikor kezdődött a jelenség, hogyan hat a társadalmakra, és milyen lehetőségekkel kecsegtet – vagy épp fenyeget – a jövő számukra.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rasdi1
2023. július 31. 17:46
Az elöregedést okozhatja az életkor meghosszabbodása is. Érdekes kérdés evvel kapcsolatban a "keresőképes korú" lakosság arányának csökkenése, és az ebből adódó társadalmi problémák. Ugyanis a a társadalmi szinten jelentkező nagyobb képzettség feljebb tolja a munkába lépés időpontját, azonos nyugdíjkorhatár mellett csökkentve evvel a munkában eltöltött időt. Ugyanakkor az életkor meghosszabbodása növeli a nyugdíjban eltöltendő éveket. Azaz a társadalomnak egyre kisebb hányada tartja el a társadalmat. Nem hinném, hogy bármilyen biztosítási kalkuláció ezt megfelelően figyelembe tudta volna venni, nem beszélve akkor még az egészségügy fejlődéséből adódó további finanszírozási jellegű problémákról. Úgyhogy ezeket a finanszírozási problémákat lényegében mindenhol a költségvetésből kell(ene) megoldani.
gyzoltan-2
2023. július 20. 07:39
"Bár nem gondolnánk, ma már a probléma jobban érinti a kelet-ázsiai, fejlett gazdaságú országokat, mint minket." Ma Magyarországán leírni egy ilyen mondatot, több mint felelőtlenség! -ha van nép, nemzet, mely veszélyeztetve van, nos a magyar az, a többszörösen tudatosan kivéreztetett magyarság! Többszörös a demográfiai tragédiánk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!