Daily Express: Magyarország és Lengyelország a saját képére akarja formálni az EU-t

2023. július 07. 10:57

Brüsszel és az európai parlamenti képviselők aggódnak a brit lap cikke szerint.

2023. július 07. 10:57

2024 második felében Magyarország, 2025 első felében pedig Lengyelország tölti be az EU Tanácsának soros elnökségét, de az európai parlamenti képviselők már most hangot adtak nemtetszésüknek., írja a Daily Express, amely szerint mindkét ország az EU „rosszcsontjai” közé tartozik, így félő, hogy az EU napirendjének meghatározása és a nem hivatalos döntőbíróként való fellépés alapvetően alááshatja Brüsszelt és mindent, amit képvisel. Az a tény, hogy Magyarország és Lengyelország soros elnökségének késleltetése vagy gyengítése egyáltalán szóba került, elképesztő, és ismét rávilágít a közép- és kelet-európai konzervatív-nacionalista tagállamok és a nyugati liberális országok közötti szakadék növekedésére, teszik hozzá.

Nem csoda azonban, hogy Brüsszel és az európai parlamenti képviselők aggódnak: Orbán Viktor tavaly az Európai Parlament megszüntetését követelte, májusban pedig megkérdőjelezte, hogy egyáltalán szükség van-e az EU-ra. Jövőre aztán ízelítőt kaphatunk abból, hogy Magyarország – és Lengyelország – mit tervez, miután Varga Judit leköszönő magyar igazságügyi miniszter májusban azt mondta, hogy az illegális bevándorlás és a családpolitika lesz Budapest napirendjének első számú témája, olvasható a cikkben. A soros elnökség lehetőséget adhat ezeknek az államoknak arra is, hogy bemutassák az általuk képviselt európai modellt, és azt, hogy milyen lehetne az EU általuk elképzelt verziója – erős külső határokkal és hagyományos értékekkel, zárul a Daily Express cikke.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2023. július 11. 11:44
A moslék nem akarja a saját degenerált emberiségellenes képére formálni nemcsak Magyarországot és Lengyelországot, hanem az egész világot? Ezt a kérdést tegyétek fel. ------------------ A kurva rohadék aberrált anyátokat.
Akitlosz
2023. július 08. 20:30
Az EU minden tagállamát a saját képére formálja kötelezően. Egy EU tagállam ország nem független ország és nem is lehet az.
dzso bacsi
2023. július 08. 18:34
Nevetséges. A tanárainkat nem tudjuk kifizetni a jelenlegi eu nélkül. Két éve nem jön az eu-s pénz, látszik is a gazdaságon: minden adat mélyrepülésben. Lófaszt fogunk mi saját képünkre formálni, nem az eu-t.
martymcfly-986
2023. július 07. 13:28
"Magyarország és Lengyelország a saját képére akarja formálni az EU-t" Ez csak a brüsszeli politikusok és a német elit privilégiuma lenne, lemaradtam valamiről? Azt hittem az EU egy KÖZÖSSÉG. De a végén csak kiderül, hogy mi is valójában...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!