Brutálisan lefogyott a börtönben Mihail Szaakasvili, Grúzia egykori elnöke

2023. július 04. 10:35

A több tucat kilót elvesztő volt grúz államfőért Volodimir Zelenszkij is szót emelt.

2023. július 04. 10:35

Videókapcsolaton keresztül hallgatták meg Mihail Szaakasvili volt grúz elnököt, aki másfél éve ül börtönben abban az országban, amelyet egykor vezetett.

A büntetőeljárás nem a 2008-as orosz-grúz háború, nem is a későbbi ukrajnai szerepvállalása ( Odessza kormányzója is volt egy rövid ideig, amíg össze nem veszett az ukránokkal) miatt folyik a kalandos életű grúz politikus ellen, hanem azért, mert 2007-ben parancsot adott egy tüntetés erőszakos feloszlatására, és ezt a vád szerint törvénytelen módon tette.

Nem is az ügy, hanem az szolgáltatott témát a közvéleménynek, ahogy a hajdanán kövérkés politikus kinézett: a felvételek alapján több tucat kilót fogyhatott. 

A Meduza az írta,  Szaakasvili őrizetbe vételekor 116 kilót nyomott, amiből már februárra is csak 67 maradt, miközben eredeti magassága 195 centiméter. Hogy most pontosan mekkora a súlya, nem tudni. Testvére, David közölte, Miheil továbbra is egyre fogy, és ennek végzetes következményei lesznek.

Az óriási súlyvesztésnek a politikus éhségsztrájkjai is az okai lehetnek, de emellett az exállamfő azt is állította, hogy megmérgezték a rácsok mögött.

Ő maga és más politikusok rendszeresen követelik, hogy a grúz hatóságok engedélyezzék a külföldi gyógykezelését, eddig hiába. Felszólalt érdekében Volodimir Zelenszkij is – Szaakasvilinek elvileg ukrán állampolgársága is van –, aki most azt mondta, az oroszok akarják elpusztítani ellenségüket a grúzok keze által. Zelenszkij a felvételek láttán ismét kezdeményezte: adják át Ukrajnának a grúz exelnököt, hogy megmenthessék az életét.

***

Így tud bejelentkezni a Mandiner megújult felületére

Nyitókép: POOL VIA GEORGIAN PUBLIC BROADCASTER / AFP

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fejedlm
2023. július 04. 15:34
"az oroszok akarják elpusztítani ellenségüket a grúzok keze által. " Eddig az volt, hogy a grúzok utálják az oroszokat. Döntsük már el!
Akitlosz
2023. július 04. 15:18
Nem szanatórium. Így jár, akinek nem ízlik a börtönkoszt. A túlélés alapszabálya ilyen helyen, hogy meg kell enni, amit adnak. De ha nem, hát nem.
fogas paduc
2023. július 04. 14:54
A minap meghalt egy zsdihadista terrorista az egyik börtönben. 84 napig bírta az éhségsztrájkot. Az előtte levő csúcstartó Bobby Sands volt, ír terrorista, aki 64 napig bírta ( 70-s évek eleje). Rekorddöntési kísérletnek vagyunk a tanúi?
eN
2023. július 04. 12:50
Nézegessék csak az ukrán nácik, mert rájuk is ez a sors vár! az usa nem fog senkit se kimenteni, szó nélkül otthagyják majd a szarkupacot amikor már elviselhetetlenül bűzlik, mint afganisztánban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!