Bloomberg: Ukrajna fegyvereket követel, de van egy óriási probléma

2023. július 15. 11:13

A lap szerint olyan helyzetbe lavírozta magát a NATO, amely Kijevnek is fejfájást okozhat.

2023. július 15. 11:13
Military mobility continues on Bakhmut frontline in Ukraine

Nagy gondban vannak a nyugati fegyvergyártók a Bloomberg szerint. Tizennyolc hónappal az orosz-ukrán háború kitörése után ugyanis azzal kell szembesülniük, hogy egész egyszerűen nem tudják tartani a tempót – annak ellenére, hogy a vilniusi NATO-csúcstalálkozón újabb fegyverszállítmányokat ígértek Kijevnek. A lap arról ír:

még az Egyesült Államok sem képes lépést tartani, kénytelen Dél-Koreától vásárolni muníciót, hogy fenntartsa az Ukrajnának szánt fegyvertámogatásokat.

A Bloomberg szerint a nagy port kavart kazettás bombákat is azért küldte Kijevnek a washingtoni vezetés, mert hirtelenjében egész egyszerűen nem tudott mást küldeni. 

Európában még rosszabb a helyzet

Ennél is sötétebb képet fest az európai országok helyzetéről a Bloomberg, ezen nemzetállamok fegyverzete ugyanis javarészt használhatatlan, a lőszerkészletek pedig aggasztó mértékben fogynak. 

A lap hangsúlyozza: a hiányt Európa nem is tudja azonnal pótolni, hiszen a hidegháború után a legtöbb gyártó eltűnt a piacról. Ráadásul a folyamat maga sem megy villámcsapásra: a rendelés és teljesítés között két-három év is eltelhet még a legalapvetőbb felszerelés/lőszer esetében is, tüzérségi lőszerről nem is beszélve, amelyet hosszabb távon a kontinens egész egyszerűen képtelen szállítani. 

Nyitókép: Ercin Erturk / ANADOLU AGENCY / AFP

 

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. augusztus 01. 16:08
Pocsékolas minden pénzt,fegyvert ...stb...Ukrajna irányába tolni...ezek követelnek, mocskos nácik,népirtók...hamarosan nem is lesz Ukrajna...a világ fellegezhet majd ..
B_kanya
2023. július 17. 01:39
"Kovács Ubul Akitlosz 2023. július 15. 13:00 A két legnagyobb amerikai hadiipari cégnek nagyobb az összköltségvetése, mint a komplett orosz katonai büdzsé." Egy dzevelin (vagy dzsevelina) 249 ezer dodó volt 2019-ben exportra. Egy Kornet-M ugyanekkor 25e dolcsi. Az egyik a Raytheon kasszájába termel nyereséget, a másik orosz állami cégbe. Tehát még játékpénzben sem érdemes számolgatni.
Autofocus
2023. július 16. 21:12
A végén még muszáj lesz - a szokásos kerülőutakon - az oroszoktól vásárolniuk. Azok legalább kompatibilisek lesznek a régi fegyverrendszereikkel.
Zolt
2023. július 16. 16:20
Róma is elbukott,főleg a buzik miatt. A megkülönböztetés tilalmánál csak jogokat kaptak.Viszont nem ártana utólag belefoglalni,de senki se élhet vissza vele,illetve az általános átlagos viselkedés magatartás kötelező betartása! Ez megoldana mindent. Ha tartok az orosztól akkor nem az ukránt erősítem ,hanem az eut a nátot. Ha szankcionálni akarok (sehol se jött be) Elsőnek megszervezem honnan pótolom nem veszélyeztetem az eut.Nem lövetem az egekbe az árakat.Humanitáriusan támogatom a megtámadott országot. De,valójában pont azok csinálják akik az első és második világháborut akarták,nekik lételem a káosz teremtése,hogy tudjanak a zavarosba halászni. Eközben néhány buzi már azt is orbánnak írja fel,hogy mivel nem ad fegyvert ő az oka... Nevetséges . Nem is értem a presmant meg a városházas szines lobogos buzit..Szerintem diszkriminació ,hogy nem hívtak meg minket.Mi az,hogy meleg felvonulás? Hisz minden ember egyforma akkor hogy is van ez? Szerintem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!