„Az Úr úgy szeret minket, ahogy vagyunk” – válaszolta Ferenc pápa egy transznemű fiatalnak

2023. július 26. 18:55

Ugyanakkor az egyházfő megerősítette, hogy a házasság csak egy férfi és egy nő közötti életre szóló szövetségként értelmezhető.

2023. július 26. 18:55

Újabb gesztust mutatott Ferenc pápa az LMBTQ-közösség felé. A katolikus egyház vezetője egy fiatal transznemű személynek azt mondta,

 „Isten úgy szeret minket, ahogy vagyunk”

 – idézi a Reuters.

A vatikáni média által kedden közzétett kijelentés egy podcastban hangzott el, amelyben Ferenc meghallgatta és megválaszolta a fiatalok üzeneteit egy jövő héten Portugáliában megrendezésre kerülő katolikus ifjúsági fesztivál előtt.

Az egyik kérdező a húszas évei elején járó olasz származású Giona volt, aki elmondta, hogy „a (katolikus) hite és a transznemű identitása közötti kettősség között örlődik”.

„Ki vagyok én, hogy ítélkezzek?” 

Erre a pápa azt felelte, hogy 

„az Úr mindig velünk van ... Még ha bűnösök is vagyunk, ő közeledik hozzánk, hogy segítsen nekünk. 

Az Úr úgy szeret minket, ahogy vagyunk, ez Isten őrült szeretete” – húzta alá az egyházfő.

A katolikus egyház azt tanítja, hogy az LMBTO-közösség tagjaival tisztelettel, együttérzéssel és érzékenységgel kell bánni. Az, hogy az egyháznak lehet-e és kell-e befogadóbbnak lennie az LMBTQ-emberekkel szemben, például azáltal, hogy áldást ad az azonos neműek házasságára, különösen érzékeny téma – folytatta a lap.

Ferenc pápa egy kifejezetten a homoszexuálisokra vonatkozó kérdésre adott válaszában úgy fogalmazott, 

„ki vagyok én, hogy ítélkezzek”

és bűnként és igazságtalanságként ítélte el az LMBTO-közösség tagjait kriminalizáló törvényeket.

Ugyanakkor a 86 éves pápa megerősítette, hogy a házasság csak egy férfi és egy nő közötti életre szóló szövetségként értelmezhető. Támogatja azokat a polgári törvényeket, amelyek az azonos nemű pároknak jogokat biztosítanak olyan bürokratikus ügyekben, mint a nyugdíj és az egészségügyi ellátás – ismertette a Reuters.

A püspökök rövidesen megvitatják az egyház LMBTQ-emberekkel kapcsolatos álláspontját is

Mint ismert, ugyanakkor a konzervatívok vitatják a katolikus egyház vezetőjének LMBTQ-közösséggel szembeni befogadóbb és kevésbé elítélő hozzáállását, bár a pápa következetesen hivatkozik a hagyományos katolikus tanításra, amely szerint az azonos neműek vonzódása nem bűn, de az azonos neműek közötti aktusok igen.

A püspökök idén októberben és 2024-ben esedékes csúcstalálkozóján várhatóan megvitatják az egyház LMBTQ-emberekkel, nőkkel és az egyházon kívül elvált és újraházasodott katolikusokkal kapcsolatos álláspontját is – fűzte hozzá a lap.

Nyitókép: Andreas SOLARO / AFP

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. július 31. 18:43
Szeresse őket a Úr,én mindvegig ellenséges leszek a buzi lényekkel...
templar62
2023. július 31. 18:39
Man proposes , God disposes .
connorj
2023. július 29. 04:47
"az Úr mindig velünk van ... Még ha bűnösök is vagyunk, ő közeledik hozzánk, hogy segítsen nekünk." Ki nem bűnös, a Szentháromság-on és Mária-Szófián kívűl??? Ugyanakkor: Értékhierarchia van. Lehet, hogy egy domina többet keres mint egy középiskolai tanár, de nem értékesebb a "munkája". Nem üldözzűk a dominákat, mert senkit se üldözünk. Még a kútmérgezőket sem. A bartust sem.
kissjani
2023. július 27. 11:17
A kereszténység mindig is felkarolta, ápolta és nem üldözte a betegeket. Most is ezt teszi...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!