Az orosz parlament 5 évvel megemelte a tartalékosok szolgálati idejének felső korhatárát

2023. július 18. 20:13

A sorkatonai szolgálat korhatárát már korábban megemelték 27-ről 30. életévre.

2023. július 18. 20:13
MTI/EPA/Állami Duma sajtószolgálata

Az orosz parlament alsóháza kedden 5 évvel megemelte a katonai rendfokozattal rendelkező tartalékosok szolgálati idejének felső korhatárát.

Az Állami Duma által immár végérvényesen elfogadott – hadkötelezettségről és katonai szolgálatról szóló – jogszabály értelmében azok a férfiak, akik szolgálatukat további kötelezettségvállalás nélkül fejezték be, rendfokozatok alapján meghatározott kategóriák szerint 40., 50., illetve 55. életévükig ismét behívhatók.

A mostani törvény a tartalékos szolgálati idők öt évvel történő meghosszabbításáról rendelkezik.

Oroszországban egy másik tartalékos erő is létezik, amelynek tagjai a katonai szolgálat végével vállalták, hogy járandóságért rendszeresen részt vesznek kiképzéseken.

Ennél a személyi körnél a legmagasabb rendfokozatokkal rendelkezők a 70. életévig hívhatók be szolgálatra, más főtisztek esetében az életkorhatárt 65., valamint az alacsonyabb rendfokozatoknál 60., illetve 55. életévben határozták meg.

A sorkatonai szolgálat korhatárát már korábban megemelték 27-ről 30. életévre.

A szabályozás 2024. január elsejével lép életbe, és az új rendszerre való átállás jegyében 2028. január elsejéig egy átmeneti időt is tartalmaz. A törvényjavaslatot Andrej Kartapolov, a duma védelmi bizottságának vezetője terjesztette elő tavaly novemberben.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

***

Nyitókép: MTI/EPA/Állami Duma sajtószolgálata

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2023. július 19. 00:01
Újabb háborúpárti „törvény”.
II.baljoska61
2023. július 18. 20:16
Kopnak a muszka szutykok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!