„Az AfD az ellenség” – üzente meg Manfred Weber

2023. július 10. 08:55

Az EPP vezetője szerint „Európa lelkéért vívott csata következik – Németországban is” .

2023. július 10. 08:55
null

Az Európai Néppárt (EPP) vezetője, Manfred Weber a jövő évi uniós választási kampány középpontjába a szélsőjobboldali AfD elleni küzdelmet kívánja állítani, a fő ellenségnek nevezve őket – írta az Euractiv.

Bár Weber felvetette a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök nemzeti konzervatív Fratelli d'Italia pártjához való közeledés gondolatát, hangsúlyozta, hogy „tűzfal” állna az AfD-vel való együttműködés bármilyen formája között, amely ugyanabba a politikai családba tartozik, mint Marine Le Pen Rassemblement Nationalja és Matteo Salvini Legaja.

Weber szerint 

az AfD „nemcsak politikai versenytárs, hanem ellenfél és ellenség”

 – mondta a Funke médiacsoportnak vasárnap.

Mint ismert, az AfD erősen ellenzi az európai projektet, nyíltan kiáll az EU feloszlatása mellett, és „megreformálhatatlannak” nevezi azt – ismertette a lap.

„Európa lelkéért vívott csata következik – Németországban is” 

„Mi exportból élünk. És aki megkérdőjelezi az európai egységes piacot, az a jólétünkre veti a fejszét. Ugyanígy veszélyben van Németország biztonsága is, mert az AfD nem más, mint Putyin kengyelhordozója” – tette hozzá Weber.

Weber azt is mondta, hogy 

meg akarja védeni Németország és a konzervatív CDU/CSU pártok örökségét 

ezzel a szétesés felé irányuló nyomulással szemben, és „az AfD romboló eszméjét a jövő évi európai választási kampány középpontjába kívánja állítani”.

„Európa lelkéért vívott csata következik – Németországban is” – tette hozzá.

Az AfD jelenleg 20 százalékos támogatottságot élvez, amivel a szélsőjobboldali párt a második a felméréseken. Még Olaf Scholz kancellár SPD-jét is megelőzi – tudatta az Euractiv.

Nyitókép: ARMIN WEIGEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik