Aggódnak a republikánusok: meggyengülhet az amerikai flotta

2023. július 28. 19:58

A probléma oka, hogy 2030 elején az Egyesült Államok három Virginia-osztályú atommeghajtású tengeralattjárót ad el Ausztráliának.

2023. július 28. 19:58
This handout photo taken on July 24, 2023 and provided by the South Korean Defence Ministry shows the USS Annapolis, a US nuclear-powered submarine, arriving at a naval base in South Korea's southern island of Jeju.

A Mandiner olvasói emlékezhetnek rá, hogy többnemzetiségű hadgyakorlat kezdődött Ausztráliában pénteken mintegy 30 ezer katona részvételével. A helyzet egyre fokozódik, mivel Kína egyre jobban terjeszkedik az indo-csendes-óceáni térségben.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök arról nyilatkozott, hogy Ausztrália és az Egyesült Államok védelmi és külügyminiszterei pénteken megbeszéléseket tartottak. A tárgyalás fő témája fő AUKUS-megállapodás volt. Az ausztrál miniszterelnök szerint a tárgyalások jól haladnak a nukleáris meghajtású tengeralattjárókról – számolt be a hírről a South China Morning Post.

Ezt is ajánljuk a témában

„Nyugtalanító kínai nyomulást látunk a Csendes-óceán délnyugati részében, de továbbra is támogatni fogjuk szövetségeseinket és partnereinket, hogy megvédjék magukat Kína zsarnoki magatartástól” – fogalmazott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

A lap azonban arról is tájékoztatott, hogy az ausztrál miniszterelnök nem nyugodhat meg teljesen e tekintetben. Huszonöt amerikai republikánus törvényhozó ugyanis csütörtökön Joe Biden elnök értésére adta, hogy a három tengeralattjáró Ausztráliának történő eladása

nagyon komoly mértékben gyengítené az amerikai flottát,

főleg ha nem lenne terv azok pótlására.

Az előzményekről

A közös szerződés legfontosabb pontja, hogy 2030 elején az Egyesült Államok három Virginia-osztályú atommeghajtású tengeralattjárót ad el Ausztráliának. Canberra a megállapodás keretében egy 3 milliárd dolláros befektetést vállalt az amerikai tengeralattjáró-ipari bázisba.

Nyitókép: HANDOUT / SOUTH KOREAN DEFENCE MINISTRY / AFP

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. július 30. 07:57
Ez volt az a biznisz, amikor kifúrták a franciákat az amcsik a tengeralattjáró bizniszből ugye? A legszebb csak lenne, ha a meg tudnák oldani, hogy mással ne szerződhessenek, a pénzt eltehessék, a cuccot pedig nem kellene odaadni. Elméleti lehetőség van rá, mert egy elnöki rendelettel bármeddig lehet tolni az átadást.
Cirbi
2023. július 29. 04:45
"Huszonöt amerikai republikánus törvényhozó ugyanis csütörtökön Joe Biden elnök értésére adta, hogy" MíNUSZ HÁROM érted???
connorj
2023. július 29. 03:47
Magyarország tengeri flottája 550 hajó volt. Mind elvették 1920-ban...
drrc
2023. július 29. 02:30
Pont az a három fog hiányozni a végső győzelemhez, mi rettegéskeltök?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!