Külügyi Intézet: A jobboldali VOX végül a baloldalt mozgósította Spanyolországban

2023. július 26. 14:51

Megismétlődhet a 2019-es kormányválság Spanyolországban.

2023. július 26. 14:51
Pataki Zoltán

Annak ellenére, hogy mind a szocialisták, mind a Néppárt növelték a támogatottságukat, egyik párt sem tudott a másik politikai oldalról átcsábítani szavazókat – mondja el Szabó Barnabás, a Magyar Külügyi Intézet szakértője, akit a spanyol választásról kérdeztünk. Szabó szerint

a Néppárt hiába növelte a támogatottságát, leginkább a VOX-tól tudott szavazatokat szerezni.

A spanyol társadalom eléggé polarizált, körülbelül egyenlő arányban vannak jelen a jobboldali és a baloldali szavazók, akik inkább a középhez húznak, és nem a szélsőségekhez. A Néppártnak az egyik legfontosabb tanulság az, hogy nem szabad elbízni magát egyik politikai erőnek sem amiatt, mert a kormányzó automatikusan nehezebb helyzetből indul, hiszen az utolsó hetekben jelentős hátrányt sikerült lefaragnia Pedro Sáncheznek – emlékeztet a szakértő.

Egy másik fontos tapasztalat az, hogy

a VOX kormányra kerülésének lehetősége még mindig elrettentő erőként működik a jobboldalon, a baloldalon pedig aktivizálta a szavazókat.

Arra a kérdésre, hogy az elméletileg lehetséges koalíciók közül kinek lehet esélye kormányt alakítani, elmondja, hogy még mindig arra van egy kicsit nagyobb esély, hogy végül Pedro Sánchez tud maga mögé elegendő támogatottságot szerezni. A koalíciók kapcsolatában az egyik kulcskérdés a katalán függetlenségi párt, amelyről azonban biztos tudható, hogy nem szavazza meg sem a Néppárt, sem a VOX hatalomra jutását; viszont az is nagyon valószínűtlen, hogy Pedro Sánchezt megszavazzák. Amennyiben tartózkodnak, az viszont nagyban hozzájárulna ahhoz, hogy Sánchez tudjon kormányt alakítani.

Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy

a kormányalakítást követően a parlamenti munka sem lenne könnyebb ebben a kiélezett helyzetben.

A szakértő szerint bár Sáncheznek minimálisan nagyobb esélye van a kormányalakításra, de az is könnyen elképzelhető, hogy újra megismétlődik az, ami 2019-ben, amikor a választást követően egyből újabb voksolást kellett tartani Spanyolországban.

Az, hogy mostani választások milyen hatással lehetnek a következő EP-választásokra, még korai beszélni a szakértő szerint, hiszen jelentős tényező az időközbeni kormányalakítás.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Szilvay Gergely

Mandiner

Idézőjel

A PP meg a Vox a várttól elmaradó szereplése a mostani spanyol választásokon csak utolsó a sorban. Vajon miért?

 

Sáncheznek az lenne a legjobb taktika, ha megvárja, hogy a Néppárt megpróbál kormányt alakítani. És ha ez nem sikerül, azzal betudná bizonyítani, hogy a jobboldalnak valóban nincs támogatottsága a kormányzáshoz, ezzel pedig mozgósíthatná a most otthon maradt baloldali szavazókat – mondja a szakértő. Ez persze akár a jobboldalon is elképzelhető, de a Néppártnak jóval kevesebb tartaléka van. 

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

***

 

Nyitókép: JAVIER SORIANO / AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gebsi1
2023. július 26. 16:57
Köszönjük Emese, a kiemelkedően okos szagértést. Lapozzunk és majd az idő, a rövid idő, helyére fog rakni minden hülyét Spanyolországban.....is.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. július 26. 15:58
Senki nem akar nácikat kormányon csak a magyarok. Orbán támogatása és biztatása megtette a kellő negatív hatását a VOX-ra. 🤣🤣🤣
akkor ki
2023. július 26. 15:57
A spanyolok többsége mindig is kommunista volt, nem változik most sem. Sajnos a konzervatívok elbukják, nagy kár, mert maradnak a korrupt libbantak az EU élén. Le van szarva, legyen libbantizmus, de ha ismerős komcsi libbant mer egy szót is szólni, hogy jajjaj, de szarul döntöttünk, ketté töröm a lábát!
Ugandai Bubu
2023. július 26. 15:21
Orbán azt mondta, hogy 2017 lesz a lázadás éve. Ez már az, vagy még nem? Szóljanak, mert egyelőre a fingecnyikeknek 2%-nyi kétharmaduk van az EP-ben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!