Visszatrükközheti magát a hatalomba a baloldal Spanyolországban

2023. július 24. 20:59

Folytatódik a politikai dráma Spanyolországban: az eddigi baloldali miniszterelnök foggal-körömmel kapaszkodna vissza székébe. És nem is lehetetlen, hogy sikerül neki.

2023. július 24. 20:59

Nem ért véget a vasárnapi spanyol választással az ország politikai drámája – írja a Politico. Az országos választás nem hozott egyértelmű eredményt, és egyik párt sem tudott egyértelmű kormánytöbbséget szerezni. Habár a jobbközép Néppárt szerezte meg a legtöbb mandátumot, de nincs parlamenti többsége, hogy kormányt alakíthasson, még akkor sem, ha koalícióra lép a jobboldali VOX párttal.

Alberto Núñez Feijóo, a Néppárt vezére szerint az országot mindig is az a vezető kormányozta, aki a legtöbb szavazatot kapta, és ragaszkodik ahhoz, hogy a jövőbeli kormánynak „a választási győzelemmel összhangban kell megalakulnia”. Ennek ellenére, ha nem is lesz egyszerű, de

még mindig elképzelhető, hogy végül az ország eddigi baloldali miniszterelnöke, Pedro Sánchez alakíthat kormányt.

Sáncheznek azonban gyorsan kell cselekednie, hogy bebizonyítsa, reális az esélye hatalomban maradásra. A spanyol parlament augusztus 17-én ül össze újra, amikor a képviselők eskütételére kerül sor. Az új parlamenti ülésszak kezdetét követő napokban VI. Fülöp spanyol király konzultációra hívja majd a képviselőcsoportok vezetőit a Zarzuela-palotába, és kikérdezi őket arról, hogy szerintük ki rendelkezik a legnagyobb támogatottsággal a kormányalakításhoz.

Ezt is ajánljuk a témában

Bár eddig Spanyolország miniszterelnöke valóban mindig az a politikus volt, aki a legtöbb szavazatot kapta a választásokon, Pablo Simón, a madridi Carlos III egyetem politológusa szerint a király felelőssége az lenne, hogy az új kormány megalakítását arra a vezetőre bízza, aki bizonyítani tudja, hogy valódi többséggel rendelkezik a spanyol parlamentben. Sáncheznek tehát gondoskodnia kell arról, hogy amikor megjelenik a Zarzuela-palotában, meggyőző támogatói listával tegye ezt, lehetőleg úgy, hogy több más pártvezető is nyíltan jelezze, hogy hajlandó támogatni a jelöltségét.

Ha Sánchez sikerrel jár, és a király őt nevezi meg a következő spanyol miniszterelnök-jelöltnek, akkor mindössze néhány hete lesz arra, hogy tárgyalásokat folytasson a lehetséges támogatókkal. 2019-ben Sáncheznek sikerült megalakítania Spanyolország első baloldali koalíciós kormányát úgy, hogy olyan regionális pártokkal kötött alkut, amelyek támogatták a jelöltségét a parlamentben. 

Ezúttal Sáncheznek viszont szüksége lesz arra, hogy a baszk és katalán szeparatista csoportok is támogassák.

Bár Sánchez baloldali koalíciós kormánya az elmúlt négy év során igyekezett enyhülésre jutni a katalán szeparatistákkal, a kapcsolatok korántsem ideálisak. Ha Sánchezt felkérik kormányalakításra, de nem kapja meg a szükséges támogatást a parlamentben, valószínűleg újabb választásokat kell majd tartani.

Feijóo nyomást gyakorolhat a királyra, hogy engedélyezze neki a kormányalakítási kísérletet, ha Sánchez pályázata kudarcot vall. De a támogatottsága valószínűleg nem fog drámaian megváltozni a következő hónapokban, ami azt jelenti, hogy valószínűleg nem lenne meg a szükséges támogatottsága a sikerhez. Ráadásul, ha Sánchez elveszíti a szavazást a parlamentben,

Feijóo dönthet úgy, hogy jobban jár, ha megvárja az új választásokat,

amelyeken azzal érvelhet, hogy ellenfele mindenki idejét vesztegette, és Spanyolországot egy egész szezonra hatékony kormány nélkül hagyta. 

A spanyol alkotmány előírja, hogy a király köteles feloszlatni a törvényhozó testületet két hónappal az első sikertelen beiktatási szavazás után. Tekintettel arra, hogy a törvényhozás befejezése után 54 nappal új szavazást kell tartani, ha Sánchez nem tudja megszerezni a parlament támogatását, a spanyolok az év végén vagy – ami valószínűbb – 2024 elején járulnának ismét az urnákhoz.

Ezt is ajánljuk a témában

Amíg a parlament meg nem választja az új miniszterelnököt, addig Sánchez marad a kormányfő, korlátozott jogkörökkel rendelkező ügyvivői pozícióban: új törvényeket csak vészhelyzetben fogadhat el. Ez azt jelenti, hogy 

bármi történjék is, Sánchez jó úton halad, hogy belátható ideig Spanyolország miniszterelnöke maradjon.

Az, hogy mi lesz a következő lépés a Néppárt vezetője, Feijóo számára, az már kevésbé világos. Amikor Feijóo vasárnap este megpróbált beszédet mondani a támogatóinak, a tömeg elnyomta a konzervatív politikust azzal, hogy a népszerű madridi regionális elnökasszony, Isabel Díaz Ayuso nevét kiabálta.

Annak ellenére, hogy Feijóo a legtöbb szavazatot kapta, az, hogy teljesítette-e küldetését, most már csak nézőpont kérdése.

***

Nyitókép: Pierre-Philippe MARCOU / AFP

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. július 25. 15:38
drogqueen Ki győzött ? Sanchez ? Mesélj.... A fasz spanyol nem fog össze. Ahogy a magyr ellenzék se...
survivor
2023. július 25. 15:35
birozs Akkor Pedró Győzött ? TE fasz..
survivor
2023. július 25. 15:34
skin777 5X volt miniszterelnök, eddig. gyurcsány 1X Te fasz.....
survivor
2023. július 25. 15:32
masikhozzaszolo Igen, komcsi. Franco tábornok hol vagy ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!