A hosszú menetelés: Tel-Avivból Jeruzsálembe gyalogolt több tízezer ellenzéki, hogy Netanjahu igazságügyi reformja ellen tiltakozzon

2023. július 23. 11:26

Országszerte több mint félmillióan demonstrálnak az izraeli kormány ellen.

2023. július 23. 11:26
null

Több százezer ember vonult utcára Izraelben az igazságszolgáltatás tervezett átalakítása ellen szombat este, néhány nappal azelőtt, hogy a parlamentben döntő szavazást tartanak a kérdésben. 

Tel-Aviv központjában mintegy 170 ezren gyűltek össze a 13-as csatorna becslése szerint, míg Jeruzsálemben 85 ezren vonultak ki az utcákra.

Jeruzsálembe szombaton egy tiltakozó menet érkezett, amelyben a szervezők szerint tízezrek vettek részt. A mintegy 70 kilométeres, Tel-Avivból Jeruzsálembe tartó menetet kedd este több száz tüntető indította el, a csoport létszáma az elmúlt napokban fokozatosan nőtt. A gyűléseken jelentések szerint erőszakos összecsapások voltak a rendőrséggel. A tüntetések szervezői országszerte több mint félmillióra teszik a résztvevők számát. Ezzel ez lenne az egyik legnagyobb létszámú tiltakozás a tüntetések január eleji kezdete óta. Izrael összlakossága mintegy 10 millió fő. Izrael jobboldali vallási kormánya vasárnap tervezi a képviselők elé terjeszteni azokat a terveket, amelyek gyengítenék az igazságszolgáltatás hatáskörét. 

A vitatott törvényjavaslatot várhatóan csak hétfő délután fogadják el. 

A javaslat már több mint fél éve megosztja az izraeli társadalom nagy részét, rendszeresen emberek ezrei vonulnak utcára ellene. Tel-Avivban tiltakozó táblákon ez állt: „Netanjahu, a demokrácia ellensége” vagy „Mentsük meg a hazánkat”. A tengerparti városban sok izraeli attól tart, hogy a reform alapjaiban változtatja meg Izraelt. A tiltakozó mozgalom Izrael történetében a legnagyobb és a társadalom széles rétegeit öleli fel, még a katonaságot is, amely szombaton fokozta ellenállását. Több mint tízezer tartalékos közölte, hogy nem jelenik meg többé a szolgálatban, ha nem állítják le a vitatott igazságügyi átszervezést – jelentette be „Fegyvertestvérek” nevű tiltakozó mozgalmuk szombat este Herclijában. A lépés jelentősen befolyásolhatja a hadsereg műveleti készenlétét. 

A hadsereg kezdetektől elutasítja az ügy kommentálását. 

Pénteken a légierő több mint ezer tartalékos katonája már azzal fenyegetőzött, hogy kilép, ha a törvényjavaslatot elfogadják. Az ország több mint száz vezető volt biztonsági főnöke szombaton Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek címzett levélben sürgette a törvénymódosítás leállítását. Netanjahu „személyesen felelős a hadseregnek és Izrael biztonságának okozott súlyos károkért” – írták a levélben. A kompromisszumról folytatott tárgyalások eddig sikertelenek voltak, bár Joáv Galant védelmi miniszter a héten bejelentette, hogy megpróbál „konszenzusra” törekedni.

(MTI)
 

Nyitókép: Menahem Kahana/AFP

 

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
palicsi-2
2023. július 24. 07:06
Ez az ottani éhségmenet?
Kybon
2023. július 23. 20:00
Ha ez a ballibbant hiszti nyer, akkor Izraelnek kakukk. Pedig nem volt ez olyan rossz hely...!
DE JÓ
2023. július 23. 19:40
Ha egy szervezet bármely döntését felülbírálhatja az aktuális hatalomnak, akkor a tényleges hatalom a szervezet kezében van. Szerintem az amcsi libsi zsidók nálunk is ebbe az irányba próbálják tolni a dolgokat. Közben az óhazát sem kímélik, ott is megy az agymosás, meg a Majdan-recept. A libsi szektatagoknak megtömték a fejüket azzal, hogy a világ végétől kell rettegniük, ha nem ők uralkodhatnak minden és mindenki felett.
Mandarin.
2023. július 23. 19:10
A baloldal növeli a nyomást a jobboldali nemzeti kormányra Izraelben, ráadásul súlyos beteg a miniszterelnök, nem ismerős ez a helyzet emberek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!