A „hazafias nevelés” szellemében tovább militarizálják az orosz iskolákat

2023. július 30. 08:37

Az oroszországi iskolákban a gyerekek szeptembertől jelentős változásokra számíthatnak az iskolai tantervben.

2023. július 30. 08:37

Vlagyimir Putyin kormánya már régóta fejleszti a „hazafias” oktatást az iskolák minden szintjén, a következő két évben azonban ez a folyamat határozottan a katonai szolgálatra való felkészítés irányába fog elmozdulni – olvasható a Szabad Európa cikkében. A lap szerint az oroszországi iskolákban a gyerekek szeptembertől jelentős változásokra számíthatnak az iskolai tantervben – militarista irányultságú változásokra. Az elkövetkező két évben az orosz iskolák törlik az órarendből a biztonságos életvitel alapjai nevű, régóta létező programjukat, 

helyette bevezetik a biztonság és a haza védelmének alapjai munkacímű tantárgyat.

A cikk szerint ez a „hazafias nevelés” legújabb verziója. A trend végigkísérte Vlagyimir Putyin több mint két évtizedes elnöki és miniszterelnöki tevékenységét, amely sok bíráló szerint a kormány céljait helyezi előtérbe a gyerekek érdekeivel szemben.

Új tanév, új tanterv

A lap azt írja: a szeptemberi, új tanévtől kezdődően az elemi katonai felkészültség elemeit fogják oktatni a 10. osztályos tanulóknak. A gyakorlatok és az alapvető katonai ismeretek mellett 

a katonai szolgálat karrierlehetőségeit bemutató előadásokat is hallhatnak 

a hivatalosan az interneten közzétett tankönyvek és tanári kézikönyvek szerint. 11. osztályban az órák „az orosz polgári identitás, a hazafiság és a haza iránti felelősségérzet kialakításával”, valamint „a haza szolgálatára és védelmére való meggyőződés és készség, valamint a haza sorsával kapcsolatos felelősségérzet kialakításával” folytatódnak. Az előadások témái között szerepel „az illegális és antiszociális tevékenységre való csábítás veszélye” és „a fiatalok destabilizációs eszközként való felhasználása” is.

Nyitókép: Gian Marco Benedetto / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. július 30. 19:03
"Genusnextgen 2023. július 30. 11:31 Ez megy itthon is. A kipcsak-cigány békegalamb," Hja, amikor a fajszakértő vazelinnáci genyus nem ismeri a "Si vis Pacem, para Bellum" mondást. Ja, elfelejtette. Negyedjére. Mert hülye.
B_kanya
2023. július 30. 18:04
"Falióra tábornok 2023. július 30. 11:44 nem árt, ha az orosz iskolás fiúk időben megismerkednek azokkal a harcjárművekkel, amikben halálra égnek majd." Majomvekker tábornok már lesben áll a gyakorlótér előtt egy IDKFA-s dzsevelinával.
Falióra tábornok
2023. július 30. 11:44
nem árt, ha az orosz iskolás fiúk időben megismerkednek azokkal a harcjárművekkel, amikben halálra égnek majd. de persze azt is fontos tudniuk, hogy működik a gépkarabély, amit haldoklás közben fognak szorongatni.
lájkbajnok
2023. július 30. 10:52
Undorító háborúpárti rezsim. Még a gyerekeket sem hagyja békén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!