Fellélegezhet Biden: elfogadták a törvényét, amivel az USA elkerüli az államcsődöt

2023. június 02. 10:33

Ezzel elkerülik az ország fizetésképtelenségét.

2023. június 02. 10:33
null

Az amerikai szenátus csütörtökön elfogadta a Joe Biden elnök által támogatott kétpárti törvényt, amely

felemeli az államadósság 31 ezer milliárdos felső határát, és ezzel elkerüli az ország a fizetésképtelenséget.

Az adósságplafon megemeléséről a képviselőház már korábban elfogadott egy törvényt, ami lehetővé tenne újabb 1500 milliárd dollár hitel felvételét az állam számára.

A szenátus 63-36 arányban szavazta meg a képviselőház által szerdán elfogadott törvényjavaslatot, miközben a törvényhozók versenyt futottak az idővel a demokraták és a republikánusok közötti hónapok óta tartó pártpolitikai vitákat követően. A pénzügyminisztérium előzőleg arra figyelmeztetett, hogy június 5-én nem lesz képes kifizetni az összes számláját, ha a kongresszus addig nem lép

Joe Biden amerikai elnök dicsérte, hogy a törvényhozás időben cselekedett.

Ez a kétpárti megállapodás nagy győzelem a gazdaságunk és az amerikai nép számára”

– mondta. Hozzátette, hogy a lehető leghamarabb aláírja a megállapodást.

A végső szavazás előtt a szenátorok közel egy tucat módosító indítványt tettek – a hétfői sürgető június 5-i határidőre való tekintettel azonban a késő éjszakai ülésen mindet elutasították.

Ezzel a jogszabállyal 2025. január 1-jéig felfüggesztik a szövetségi hitelfelvétel törvényi korlátozását. A legtöbb más fejlett országgal ellentétben az Egyesült Államok korlátozza a kormány által felvehető adósság összegét, függetlenül a törvényhozás által elkülönített kiadásoktól.

Schumer és republikánus kollégája, Mitch McConnell betartotta ígéretét, hogy mindent megtesznek a Biden és Kevin McCarthy republikánus házelnök által tárgyalt törvényjavaslat felgyorsítása érdekében.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay.

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik