Egy török politikus felszólította hazája kormányát, hogy mindenképp tartson ki a vétó mellett Svédország NATO-csatlakozása ügyében

2023. június 13. 16:30

Dogu Perincek szerint veszélyes lenne, ha Svédország csatlakozna a NATO-hoz.

2023. június 13. 16:30
null

Dogu Perincek, a törökországi Haza Párt elnöke arra kérte a kormányt, hogy akadályozza meg Svédország NATO-csatlakozását, mert szerinte a katonai szövetség bővítése veszélyt jelent Törökországra. 

„A NATO bármilyen irányú bővítése súlyosbító fenyegetést jelent Törökország számára. A NATO a Törökországot fenyegető veszélyek forrása. Svédország NATO-ba való felvételét rendkívül veszélyesnek tartjuk Törökország nemzeti egységére és területi integritására nézve. Felszólítjuk mind a kormányt, mind a török Nagy Nemzetgyűlés valamennyi tagját, hogy vétózza meg Svédország NATO tagságát” – idézte Perinceket a RIA Novosztyi.

A politikus arra is kitért, hogy bár most Magyarország is a vétó felé hajlik, Törökországnak mindenképp ki kell tartania az álláspontja mellett, akkor is, ha senki más nem csatlakozik hozzá. 

***

Nyitókép: Diego Cupolo / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ultimax
2023. június 14. 11:44
Van lehetőségünk máshonnan HIMARS-okat beszerezni mint Amerikából? - csak, mert blokkolták a beszerzést állítólag, és a svéd csatlakozáshoz való hozzájárulást kötötték ki feltételként a számunkra (Index).
MayorAnna 03
2023. június 13. 20:19
Egy ilyen figyelmeztetés a magyar kormány felé is el kellene... Végül is, miért csak az ökör legyen következetes?
koronaszepe
2023. június 13. 18:46
Ne felejtsük el, hogy a kormány és a miniszterelnök határozott akaratával megy szembe a kormánypárti frakció amikor mondvacsinált okokból hátráltatja a svéd NATO tagság megszavazását. Elborzasztó megélni, hogy a magyar miniszterelnök milyen súlytalan szereplője lett a magyar belpolitikának. Saját pártjának a parlamenti frakcióját nem képes maga mögé állítani. Első körben Kocsis Mátétól kell búcsút venni, ha nem vezet eredményre, akkor a másodikban fel kell oszlatni a parlamentet, és új választásokat kell kiírni, különben kormányozhatatlanná válik az ország.
stug
2023. június 13. 18:17
"A NATO a Törökországot fenyegető veszélyek forrása." - valaki szóljon neki, hogy ők is tagok. Biztosan meg fog lepődni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!