Bloomberg: Itt az idő, hogy Orbán és Erdogan tárt karokkal fogadja Svédországot a NATO-ban

2023. június 12. 09:32

A lap szerint, ha ez nem történik meg, akkor a NATO-nak el kell gondolkodnia azon, hogy a két ország valóban lojális-e a szövetséghez.

2023. június 12. 09:32
null

A Bloomberg véleménycikkének szerzője úgy látja, Svédország már bőven túlteljesítette Törökország kéréseit, ezért eljött az ideje, hogy Erdogan török elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is rábólintson a NATO-csatlakozásukra. A két vezető párhuzamos állásfoglalása sokak figyelmét felkeltette: mind a ketten jó kapcsolatos ápolnak Putyinnal, ráadásul Orbán folyamatosan tiltakozik az Oroszország elleni uniós szankciók miatt.

Mind a ketten állítják, hogy jó okuk van a svéd csatlakozás blokkolására, és lépéseiket nem hangolják össze. Ha ez így van, akkor csodálatos egybeesésről van szó – vélte Andreas Kluth, aki hosszan ecsetelte Svédország tagságának előnyeit. Szerinte, ha Orbán és Erdogan nem látja be a NATO bővítésének katonai és geopolitikai hozadékát, akkor a többi 29 tagállamnak el kell gondolkodnia azon,

hogy e páros valóban lojális-e a szövetséghez.

Idővel ugyanis a homályos szándékok legalább olyan veszélyt jelenthetnek a nyugatra nézve, mint Putyin maga. Itt az idő, hogy Orbán és Erdogan a prioritásoknak megfelelően cselekedjen, és tárt karokkal fogadja Svédországot.

***

***

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik