A svéd rendőrség nem bír az országban dúló erőszakkal, válságstábot állítottak fel

2023. június 12. 21:46

Idén átlagosan minden napra jutott eddig egy lőfegyveres összecsapás a skandináv országban.

2023. június 12. 21:46
null

Kormányzati válságkezelő bizottság felállítását szorgalmazta a svédországi rendőrszakszervezet. Erre szerintük azért van szükség, mert az országban egyre jobban eluralkodott az erőszak. Ezen a hétvégén is két ember meghalt, két másik ember pedig megsebesült Stockholmban egy lövöldözés során.

A svéd rendvédelmi szervek statisztikája szerint szinte mindennaposak a lőfegyveres konfliktusok. 

– olvasható a rendőrségi érdekképviselet közleményében.

Szombaton egy 15 éves fiú és egy 45 éves férfi halt meg egy fegyveres összetűzésben a svéd főváros déli részén. Egy másik 15 éves fiatal és egy nő megsebesült. A történtek után két férfit őrietbe vettek, de a rendőrség továbbra sem tudja a lövöldözés okát. A szakszervezet egy átfogó bizottság létrehozását javasolta az erőszak megfékezése végett.

Svédországban tavaly sokat nyomott a latba a jobboldal győzelmében az a választási ígéret, hogy véget vetnek az erőszaknak a skandináv államban, amely egészen a közelmúltig a rend és társadalmi harmónia mintaországának számított. A kisebbségben kormányzó koalíció, amelyet kívülről támogat a bevándorlásellenes Svéd Demokraták párt, az áldatlan állapotokért a több évtizedes elhibázott integrációs politikát okolja.

A rendőrség közlése szerint idén május végéig 144 lőfegyveres incidenst jelentettek, ami átlagosan napi egy lövöldözést jelent. Az erőszakhullám legkevesebb 20 halálos áldozatot követelt 2023-ban. Tavaly 391 lövöldözés történt, ezekben 62 ember halt meg, míg 2021-ben 46-an vesztették életüket ilyen incidensben.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Anders Wiklund

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kujon
2023. június 14. 01:03
Az ilyen barmokat, akik beillesztik ide a Háború és békét, mint ez a Söriff, miért nem tiltják le a vérbe???
Zsolt75
2023. június 13. 10:45
Szét kell osztani őket, úgy jobban integrálódnak.
Szuper
2023. június 13. 10:09
Mit kell itt pattogni és irigykedni a svédekre? Ott kérem Magyarországgal ellentétben van demokrácia és jogállamiság! Nem válogatnak se korra, nemre, vallásra stb. Ott kérem nyugodtan megölik a 3, 15, 20 éves gyerekeket is, nem válogatnak. Nem tesznek kivételt a más etnikumúakkal, de még a saját fajtájukkal sem! Ott mindenki EGYENLŐ! Ezek megölnek mindenkit válogatás nélkül. Mondjuk most egy kicsit felpörgtek az események, amióta akciós az ukrán fegyver... Azért kellene szólni Erdogánnak és Orbánnak, hogy azonnal vegyük fel őket a NATO-ba, ne szarakodjanak. Ezeket már ki sem kell képezni és szarásig vannak fegyverrel (is)! Jobban tennénk, ha mi is elindulnánk már a demokrácia és jogállamiság rögös útján és majd lesznek nálunk is hasonló események! Hajrááááááááááá! :-))))))))))))
Jason Bourne
2023. június 13. 10:00
Nem bírnak a vérükkel a vikingek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!