Egy harcjármű mentéséhez a csatatér feletti uralom, illetve jó felderítés szükséges

2023. június 13. 17:43

Mit mond egyetlen felvétel egy szakértőnek?

2023. június 13. 17:43
null
Somkuti Bálint
Somkuti Bálint

„Mit mond egyetlen felvétel egy szakértőnek?

Az alábbi videón egy valószínűleg felderítő célú orosz járőr felvételei láthatóak az első jól dokumentált megrongálódott Leopard 2A6-osról. A felvétel a sokat emlegetett esti támadás után ottmaradt kb. 6 harcjárműnél (1 Leo2, 4 Bradley M2A2, egy BMR műszaki harcjármű) készült, ekkor a többi Bradley még nem volt ott.

Az első észrevétel, hogyha az orosz gyalogosok meg tudták közelíteni a sérült járműveket, akkor az ukránok nem akarták, vagy nem tudták ezt megakadályozni. Ez elég sokat elmond a támadók korlátozott lehetőségeiről. Egyébként a helyszínen több videó is készült, többön halottak is láthatóak, ezért csak ez a rövid került fel.

A második, hogy a járművek egy része ekkor még csak sérült, de javítható állapotban van, tehát ekkor még elvontathatóak lettek volna. A legtöbb esetben a sérülés nem végzetes, azaz nem ég ki, vagy robban fel a jármű, mindössze harc vagy mozgásképtelenné válik. Mentéséhez azonban a csatatér feletti uralom, és jó felderítés szükséges. Ez utóbbiak ha az offenzíva kezdetekor egyértelműen nem álltak teljes mértékben rendelkezésre, akkor valószínűleg a későbbi fázisokban sem állnak majd.”

***

Nyitókép: HírTV

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2023. június 14. 05:53
Bradley Tamásék már nem ütnek vissza.
lbs0420
2023. június 13. 22:50
Tanulmányozva az akció videóit, amikor a Leopardot találat érte, feltűnt, hogy maga a harckocsi küzdőtere nem gyulladt ki, ahogy az a régebbi harckocsik esetében szokásos! Ez annak köszönhető, hogy a Leopard 2A6 harckocsi,meg a Leopard 2A család többi tagja esetében is a a harckocsi ágyú lőszer javadalmazása nem a küzdőtérben a torony alatt van, hanem a torony hátulján egy külön kazamatában elhelyezve és onna az automata töltőgép adogatja a lőszer részeket az ágyúba. A videón jól látható az éles sárga láng, amely a lőszer meggyulladt hajítótöltetinek az égése során keletkezik, de viszonylag gyorsan ellobbant. A gránátok viszont nem robbantak, mert ennyi idő alatt nem tudtak annyira felhevülni, hogy a saját robbanótölteteik gyutacsai beinduljanak! Ebből adódóan megfelelő akár - tábori javítóbázison ha sikerül elvontatni, de ha a vezérlése nem károsodott önerőből a "saját lábán" is a bázist elérheti - akkor újra harckész állapotba hozható. Ezt segíti a modul rendszerű felépítése! Már a Leopard1-es család esetében is 10 hengeres MTU motor együtt a ZF sebességváltóval 35 perc normaidő alatt cserélhető volt! Ez a Lőrincz féle páncélos könyvben képpel illusztrálva is olvasható és látható volt a hatvanas évek végén! A művelethez egy - szintén Leopard 1-es alvázon kialakított darus harckocsi mentő jármű (Bergepanzer) volt szükséges.
Bell & Sebastian
2023. június 13. 22:31
Ha kilépett a láncból, ezt ugyan már senki nem húzza sehová abban a mély talajban, csak majd ha jön a lángsugarú nyár. Azt tehetik az ukránok, hogy még jobban szétlövik. Tudtommal komoly összeg üti a markár rubelban annak, aki megnyúz egy ilyen cicát. Jó eséllyel a Kamov kezelőpárosa új Ladákat vehet rajta, méghozzá színválasztással.
FreeEurope
2023. június 13. 22:13
Lesz ukrán prájd. Június közepén mennek a transz-quer harcosok a frontra. Jaj az oroszoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!