Románia lakosságának közel fele nem lakott tavaly csatornázott épületben

2023. június 26. 11:55

A moldvai országrész a legelmaradottabb térség az országban.

2023. június 26. 11:55
null

Románia állandó lakosságának 59,2 százaléka lakott 2022-ben szennyvízelvezető csatornahálózatra csatlakoztatott lakásban – derült ki az országos statisztikai intézet (INS) hétfőn közzétett kimutatásából.

Tavaly 11 millió 276 ezer romániai lakosnak volt közvetlen hozzáférése otthonában a települési csatornahálózathoz, 264 ezerrel többnek, mint 2021-ben. Regionális bontásban Bukarestben és a fővárost körülvevő Ilfov megyében a legmagasabb, 99 százalék azok aránya, akik csatornázott épületekben laknak, a második helyen a Székelyföldet is magában foglaló központi fejlesztési régió következik 70,7, illetve a bánsági megyéket tömörítő nyugati fejlesztési régió 68,4 százalékkal.

A legelmaradottabb ezen a téren a moldvai országrész 37,9 százalékkal,

illetve a – Bukarestet övező – munténiai térség 41,1 százalékkal. Tavaly a városi lakosság 98,9 százaléka lakott csatornázott épületekben Romániában, míg a falusi lakosság körében ez az arány alig 15,8 százalékot tett ki.

(MTI)

***

Nyitókép: baona / Getty Images

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2023. június 27. 17:06
az komoly,baszki...de a lényeg,hogy az jogállam...pfff....balkán,bazmeg nem európai ország
Gyugyesz
2023. június 26. 16:04
A Dévai Szent Ferenc Alapítvány és Böjte Csaba atya védelmében felidézek egy dokumentumfilm élményemet, ami az atya napi munkáját méltatja, vagy csak mutatja be hitelesen. Honnan menti ki, milyen körülmények között élnek az ő áldásos munkája nélkül a bűnözés, de minimum az elkallódás útjára lépő gyerekek? Tízemeletes panel, üveg helyett fóliázott ablakok és a lényeg: a panelház szennyvize a közeli nyílt árokba van vezetve. És ez a román bérházak napi, jelenkori valósága. Ahol pöcegödör van, az román mércével már szint.
johann07
2023. június 26. 14:40
Szar ügy.
MyOp
2023. június 26. 14:14
Egyébként ez az adat annyiban torzít, hogy nem közli azt, hogy kinek van szennyvíz ülepítő tartálya. Mivel Romániában a közcsatornázás valóban elmaradott állapotban van, ezért a háztartások saját szennyvíz ülepítő tartályokkal oldják meg a problémát. Szóval a háztartásokban általában van öblítős wc, még mielőtt valaki megijedne és nem akarna a kies Erdélybe utazni, viszont annak tartalma még mindig nem oly mértékben közkincs, mint a virágzó anyaországban. A pottyantós wc-k kultusza Kárpátaljára jellemző leginkább, ahol sok esetben a fürdőszobával rendelkező háztartásoknál is ez a fajta könnyebbítési létesítmény a standard.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!