Reuters: Párizs vörös szőnyeget gurít az akkumulátorgyárak elé

2023. június 07. 20:55

Macron Franciaországot Európa energetikai átállásának élére állítaná.

2023. június 07. 20:55
null

Hatalmas állami ösztönzőkkel vonzaná magához az akkumulátorgyárakat Franciaország – írta a Reuters. A tajvani ProLogium vállalat nemrég jelentette be, hogy a franciaországi Dunkerque-t választotta első tengerentúli akkumulátorgyárának helyszínéül. Ahhoz megnyerje magának a vállalat 5,2 milliárd eurós beruházását

a francia kormány több mint 1 milliárd eurónyi állami ösztönzőket ajánlott

– mondta a Reutersnek egy, az üzletet ismerő forrás.

Így termelték a milliárdokat tavaly a magyarországi akkumulátorgyárak

Magyarország akkumulátorgyár-nagyhatalmi szerepéről a Mandiner is számos cikkben foglalkozott már az elmúlt hónapokban-években, legutóbb éppen néhány napja, amikor arról írtunk, hogy Magyarország is azon lehetséges célországok között van, ahol akkugyárat építene a Volkswagen-konszern. Közben Gödön és Komáromban már jó ideje zajlik a termelés, Debrecenben két gyár is épül, és hamarosan az iváncsai gyár is megkezdheti a működést.

A ProLogium gyára egyike annak a négy ilyen gigagyárnak, amelyektől Macron azt reméli, hogy a Belgiumhoz közeli szegény, egykori szénbányász rozsdaövezetet

az elektromos akkumulátoripar központjává alakíthatja át,

munkahelyeket teremtve és segítve Franciaországot Európa energetikai átállásának élére állítani.

A hírügynökség azt írta, hogy az Automotive Cells Company (ACC) által épített 2,3 milliárd eurós gyárhoz Franciaország mintegy 840 millió eurós támogatást nyújtott, beleértve a kutatásra és fejlesztésre szánt forrásokat is.

Az utóbbi években a francia kormány az állami támogatások mellett számos más lépést is tett, hogy megkönnyítse a fentebb említettekhez hasonló beruházások Franciaországba vonzását. Többek között csökkentették a társasági adót, és egyéb adókönnyítéseket léptettek életbe, valamint lazítottak a munkajogi szabályokon és csökkentették a bürokratikus terheket is. 

A Reuters szerint Franciaország lépései rávilágítanak arra is, hogy egyre nagyobb az európai kormányok közötti versengés, amely az autógyárak és beszállítóik beruházásainak megszerzéséért folyik.

***

 

Nyitókép: PASCAL ROSSIGNOL / POOL / AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik