Németországnak nincs több pénze az EU-ra – mondta a német pénzügyminiszter

2023. június 19. 13:57

Mivel a blokk költségvetését egyre jobban kimeríti Ukrajna támogatása, Christian Lindner szerint elképzelhető, hogy Brüsszel több hozzájárulást kérne a tagországoktól.

2023. június 19. 13:57
null

Németország nem engedheti meg magának, hogy több pénzt fizessen be az uniós költségvetésbe – jelentette ki Christian Lindner pénzügyminiszter pénteken a Die Welt című lapnak. „Tekintettel a nemzeti költségvetésünkben szükséges megszorításokra, jelenleg nem tudunk további hozzájárulást nyújtani az Európai Unió költségvetéséhez” – mondta Linder Brüsszelben újságíróknak, hozzátéve, hogy

 más tagállamok is ugyanerre a felismerésre jutottak.

Lindner kifejtette, hogy az EU 2027-ig tartó költségvetését  nagyrészt kimerítette az Ukrajnának nyújtott „bőséges” segélycsomagok. A legfrissebb brüsszeli adatok szerint eddig az EU 72 milliárd eurót – közel 27 ezer milliárd forint – adott Kijevnek gazdasági, katonai és humanitárius segélyek formájában a háború kitörése óta.

Emiatt a Bizottság felülvizsgálja az unió költségvetését, ennek megállapításait június 20-án kívánjál ismertetni. Lindner szerint várható, hogy

a Bizottság a felülvizsgálat eredményeként azt fogja javasolni, hogy megemeljék a tagországok hozzájárulását.

Lindner ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a felmerülő további igényeket a már rendelkezésre álló források átcsoportosításával kellene fedezni.

***

 

Nyitókép: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulszek
2023. június 20. 18:49
Mi köze németországnak ukrajnához? Herr Lindner, tévedés van, nem Rajna hanem Ukrajna! Szokás szerint elverte a pénzt kurvákra, oszt nincs pénze a lakbért kifizetni.
Ugye most csak viccelsz
2023. június 19. 22:43
Előbb-utóbb a Valóság, a régen látott rokon is berúgja az ajtót az Európai Unió nevű romkocsmában. Lesz ám nagy felszisszenés, meg tágra nyílt szemek (és üres zsebek).
pipa89
2023. június 19. 19:48
Hát, ezt várták el a jenkik és ti, mint szabálykövető barmok, még ezt is túltoltátok! 15 év múlva úgy tűntök el a térképről, mintha nem is lettetek volna, nem tudom mi lesz az új ország neve, sokan Kalifátusra teszik a voksukat. Egy biztos, a cancel culture tényleg eltöröl és persze a Soros-terv, meg a Willkommenskultur. A szupertőkének az EU 420 milliós piaca kell. Ti örömmel adtátok át. A németek Európa örök romba döntői! A jenkik örökös trójai falova.
Hunmagyar
2023. június 19. 19:28
Az első tökös lépése Scholznak. Lássuk mi mit lépünk. Pucsítunk vagy kiállunk magunkért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!