Bukdácsol a Jog és Igazságosság kampánya Lengyelországban

2023. június 27. 10:00

Elégedetlen Kaczynski a Jog és Igazságosság kampányával és támogatottságával, újraosztják a lapokat a lengyel kormánypártban, miközben az ország már az őszi választásra készül.

2023. június 27. 10:00
null

Miközben Lengyelország lassan ráfordul az ősszel tartandó parlamenti választás kampányára, a kormányzó Jog és Igazságosság pártban pozíciókat osztanak újra.

A napokban miniszterelnök-helyettessé nevezte ki Jarosław Kaczyńskit, a kormányzó Jog és Igazságosság elnökét Andrzej Duda köztársasági elnök. Egyúttal lemondott az összes többi miniszterelnök-helyettes, azaz Jacek Sasin állami aktívákért felelős miniszter, Mariusz Błaszczak honvédelmi miniszter, Piotr Gliński kulturális miniszter és Henryk Kowalczyk korábbi agrárminiszter is miniszterelnök-helyettesi tisztségéről.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök pozíciója ugyanakkor nem változott, de Kaczyński lett a miniszterelnök egyedüli helyettese. Értékelések szerint ez azért történt meg,

mert Jarosław Kaczyński elégedetlen a kampány alakulásával,

jobban szemmel akarja tartani a folyamatokat, és erre kormánytagként jóval nagyobb lehetősége nyílik, mint csak pártelnökként. Miután Kaczyński egyedüli miniszterelnök-helyettes lesz, ennek köszönhetően jóval nagyobb befolyása lesz a miniszterelnökre és a kormány tevékenységére is. Kaczyński egyébként már volt kormánytag, 2020 októbere és 2022 júniusa között volt miniszterelnök-helyettes.

Változás a kampánystábban is

A felmérések szerint a Jog és Igazságosság jelenleg a választók mintegy 34 százalékának támogatását bírja, amivel ugyan övék az első hely,

de kérdés, hogy mire lesz elég egy ilyen eredmény a választásokon

– nem vehető biztosra, hogy bármifajta parlamenti többséget tudnának szervezni ebből és a potenciális koalíciós társakból, ha lesznek egyáltalán olyanok. A Donald Tusk-féle polgári-liberális koalíció mintegy 31 százalékon áll, a szélsőjobbos Konföderáció, a baloldali pártszövetség, valamint a Harmadik Út szövetsége mind alulról közelítik a 10 százalékot.

A korábban 6-10 százalékponttal is nagyobb népszerűséget elérni képes Jog és Igazságosság bukdácsolása nem csak Kaczyński pozíciójában hozott most változást. A PiS kampánystábjának élén is csere történt. Twitter-üzenetben jelentette be Tomasz Poręba európai parlamenti képviselő, hogy lemond kampányfőnöki tisztségéről. Poręba utódja Joachim Brudziński lett. Az 53 éves EP-képviselő a Jog és Igazságosság alelnöke, ráadásul Kaczyński bizalmi köréhez tartozik, Brudziński emellett egyetemi tanár és politológus is. A politikus 2005-2019 között a Szejmben politizált, 2018-2019-ben Mateusz Morawiecki kormányának belügy- és közigazgatási minisztere volt, majd 2019-től az Európai Parlament képviselője. A Rzeczpospolita véleménycikke szerint az eset hátterében az állhat, hogy vezetői szinten nem elégedettek a kampány mostani alakulásával.

A migrációs aduász

A kampányt és a választás eredményét az is befolyásolhatja, hogy néhány héten belül döntés születhet a migrációs kvótáról szóló népszavazásról, amivel a Jog és Igazságosság újra erős témát és momentumot szerezne magának. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor lesz az illegális bevándorlók kötelező uniós betelepítése kapcsán már belengetett népszavazás. Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyettes, a PiS elnöke a TVP Infón még semmi konkrétat nem mondott, de a politikus kiemelte, hogy a kormány célja az, hogy „a referendum ne legyen drága”.

A PiS elnöke kitért arra, hogy ez az eset már csak azért is felháborító, mert annak ellenére, hogy Varsó többezer ukrán menekültet fogadott be, jóval kevesebb pénzt kapott az ukrán menekültekért, míg az EU minden egyes elutasított migránsért 22 000 eurót számítana fel.

„Beszéltem erről a Szejmben, ez szemtelenség, egyenesen diszkrimináció” – mondta Kaczyński. A Szejm nemrég egy olyan határozatot fogadott el, amelyben ellenzi az illegális migránsokáthelyezését célzó uniós mechanizmust, és amely arra kötelezi a kormányt, hogy határozottan ellenezze a javaslatot. Kaczyński a Szejmben kijelentette: népszavazást kell kiírni a migránsok Európai Unión belüli áthelyezésének kérdésére vonatkozóan. „Ha csak ezért, de akkor is népszavazásra van szükség, hogy a lengyelek kimondhassák, méghozzá hangosan kimondhassák azt, hogy mi nem értünk egyet az ilyesmivel” – mondta a miniszterelnök-helyettes. Sajtóhírek szerint

elképzelhető, hogy a népszavazást egy napon tartják majd a választásokkal.

Elnöki ügyek

A lengyel pártoknak ugyanakkor nem csak az év végi parlamenti választással, hanem a későbbi elnökválasztással is foglalkozniuk kell. Felmérés készült azzal kapcsolatban, hogy melyik politikusnak lenne esélye arra, hogy megválasszák a 2025-ös elnökválasztáson. 2025-ben már nem indulhat újra Andrzej Duda mostani, PiS-kötődésű államfő a választáson. A sajtó értesülései és egyéb találgatások szerint

a jelenlegi miniszterelnök, Mateusz Morawiecki és a varsói főpolgármester, Rafał Trzaskowski a két legesélyesebb politikus

arra, hogy megmérkőzzenek az államfői tisztségért.

Egy nemrég közzétett közvélemény-kutatás szerint azok körében, akik 2020-ban Andrzej Dudára szavaztak, Mateusz Morawiecki miniszterelnök örvend a legnagyobb népszerűségnek (25,6 százalék), míg Jarosław Kaczynski 15,7 százalékot ért el. Az ellenzéki szavazók körében Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester a legesélyesebb (47,4 százalék), Donald Tusk, a PolgáriPlatform elnöke pedig 18,2 százalékot ért el.

 

A nyitóképen: Jarosław Kaczyński és Mateusz Morawiecki a 2019-es választási győzelmet ünneplik (fotó: Wojtek RADWANSKI / AFP)

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
savrena
2023. június 28. 11:24
A háború, és Amerika szempontjából egy lengyel kormányváltásnak egy, de nagy haszna lenne: a Morawiecki-éknek tett igéreteket nem kellene betartani...
Ghwelimer
2023. június 27. 16:19
Bukdácsol a Jog és Igazságosság kampánya Lengyelországban -------------------------- 1.Olyan hang, hogy jog nem van, az egy kreált libcsi hang, azt is mondani volna,hogy habubsd, ennyi az. A magyarnak a fájandja van a ra és re stumától a rakta, ez a racionális, az ősmagyar, az illiberális. 2.Igaz? Igazít? He? Az igaz etimológiája bizonylosz, de így a magyar a ra és re stumától, a rak-tól azt mondja, hogy rakta, rekna. Hisz olyan hang nem van, hogy jog, az egy kreált libcsi klingoni hang, a magyarnak a habubsd vagyis a jog fájandja van, ana rakta. Nem azt mondja így a magyar hogy igazít, hanem azt, hogy rekkent, renkni, rekkni is lehet, ez az ?smagyar, az illberális, a racionális. Ha a rak flektált formájától ered a rekkent és a renkni, a rek nazálisan, úgy nem igazgató, hanem rektár. Hát ott vahn a rektor is, a rektár az ősmagyar, az illiberális, a racionális: -rakta, rekna: wahr, de a rekna schnell is, és rejtetten is, bereit is, hisz a rekenni az schnell, racionális. -renkni, rekkenteni, rakttává rak: zurechtmachen. -rektár Magyarul a Wahrheit raktaraku, raktára rakód raku: Alap? Ilyen hang nem van, ez egy nyelvszarítási hang, az al hang egy rossz perspektíváját erősíti. Vissza? Nem nakta ősmagyar, illiberális, racionális. Van ugye az indogermán e stuma, ez a germagyarnak innen háromvá vált, rakódta e(itt, id, így, én, egy) és rakódta az o, az ott, az onnan, germán ennan, és rakódta az a, ahogy a és az. De lássuk dungelyen(nem tengely, germán hang, a dung stumától,nem teng): e---o---o---a. Az o már stak kevéssé van itt, ahogy ocsuh, vagy ostuh vagy óid?... Három fokozat vahn így: e és o és a. Az al l-je az indogermán l, ahogy a nál-nak innen, vagy a távolnak innen is, a hettita tauvala. Az al rokonja az át, ato, indogermán a-val és to-val, ahogy az ott-innen és az itt-innen is, indogermán ati-eti. Az át to-val vahn, az al l-vel. A fenti dungyeltől rakni van, hogy így az al jenseits is, és így van rakni alles is. Olyan hang, hogy lényeg nem van, nyelvszarítási halandzsa. Az ősmagyarnak innen három hang volt: 1. A raku, a ra és re stumától, ez a racionális, erre raknak, ez a Grund. 2. A stuma, a steu stumától, csu, ahogy ettől a csunk, csánku, csup és antsó hangok is. A stuma raktányja a stupom(csupom) a stumát. 3. Az ühgy: ennek az etimológiája bizonylosz, de az ihma rokonja volna, ez a Wicht, germán wihtja. Az ühgy így a beszéden, az igén át vál, az ihmán át. 3.Ország? Nem rakem a hangot, ha az úr-tól ered, úgy nagyon kurka, korcs hang, és az úr az úra wera, úra van. Ha sok ra s re stuma van, úgy a magyar, ősmagyar hang a rejku. Hisz regerda van, rengyár, rektár, raktár. A rengyárnak így rejku van, vagy a rakónak, a rejku reja a népnek. Én egy országtagadó vagyem, az egy habubsd persóna, newyorki cég. 4.A be etimológiája bizonylosza de igenstak az indogemrán epi-től. Logikusabb az ina, hisz raktán rejmed ene ena(ina)-ona-ana rendrakuina, és a német innen a magyar innen.
Ugandai Bubu
2023. június 27. 13:29
A moszkovitákat mindannyian utálják, a magyarok miatt pedig hányingerük lett.
zorroro
2023. június 27. 13:14
A putyint másoló orbánt kell másolni. Vagyis putyint, kedves lengyel tesvírek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!