DeSantis War Room – Deepfake támadás érte Donald Trumpot

2023. június 08. 22:02

Úgy tűnik, a mesterséges intelligencia tartogathat még váratlan fordulatokat az amerikai elnökválasztási kampányban.

2023. június 08. 22:02
null

A Newsweek arra hívta fel a figyelmet, hogy „DeSantis War Room” kampányvideójában úgy tűnt, mintha a floridai kormányzó, – aki nemrég bejelentette, hogy harcba száll az elnöki székért –  kigúnyolná a korábbi amerikai elnököt és jelenlegi republikánus befutó Donald Trumpot, amiért hivatali ideje alatt „nem rúgta ki” a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) vezetőjét, Anthony Faucit.

A digitális törvényszéki szakértők és tényellenőrzők azonban megállapították, hogy a reklámban szereplő képek közül legalább néhány – köztük egy olyan, amelyen Trump látszólag Faucit ölelgeti – 

valószínűleg mesterséges intelligencia és gépi szoftverek segítségével létrehozott deepfake-hamisítvány lehet. 

Az eset tovább növeli a ChatGPT, a Midjourney és más mesterséges intelligencia alapú, tartalomgeneráló eszközökkel kapcsolatos aggodalmakat. Korábban szakértők úgyanis arról számoltak be, hogy megvan a veszélye annak, hogy a 2024-es és a jövőbeli választásokat ezekkel a technológiákkal tönkretegyék.

Veszélyt jelenthetnek a társadalomra az mesterséges intelligencia-eszközök

A Newsweek ismertette, hogy a videó június 5-én került fel egy hivatalos Twitter-oldalra, és rövid idő alatt mintegy 200 ezer megtekintést ért el. Hozzátették, hogy bár Fauci 2022 decemberében nyugdíjba vonult, továbbra is szembesült a rossz gazdálkodással és az eltussolással kapcsolatos vádakkal, és még mindig gyakori célpontja a COVID és az oltásellenes összeesküvés-elméleteknek.

DeSantis állítólagos kampányvideójában pedig úgy tűnt, hogy a Fauci ellen irányuló düh egy részét a floridai kormányzó republikánus előválasztási riválisa elleni támadásra használta fel, olyan hangfelvételekkel, amelyekben Trump azt állította, hogy Fauci kirúgása olyan lenne, mintha „bombát” dobnának le.

A mesterséges intelligenciával való félretájékoztatás kérdése 2023 márciusában került az országos figyelem középpontjába, amikor Donald Trump „letartóztatásáról” készült hamis képek terjedtek el.

A képek valójában deepfake-ek voltak, amelyeket Eliot Higgins brit oknyomozó újságíró készített, hogy bemutassa, milyen

komoly veszélyt jelentenek a társadalomra az mesterséges intelligencia-eszközök

– emlékeztetett a lap.

A szóban forgó videót alább tekinthetik meg:

 

Nyitókép: MTI/ EPA/ Pool/ Stefani Reynolds

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. június 09. 13:35
Ebből a videóból az derül ki, hogy az a Mandiner által sztárolt De Santis sem különb politikus. Programot ő sem tud írni, így marad kampánytémának az ellenfél lejáratni próbálása. Lényegében Magyarországon is csak ennyiből áll a politikai versengés. Szánalmas és siralmas, hogy az a legtöbb politikus legerősebb érve a saját megválasztása mellett, hogy de az ellenfelei még nála is rosszabbak.
kbs_real
2023. június 09. 11:45
"amelyeket Eliot Higgins brit oknyomozó újságíró készített, hogy bemutassa, milyen komoly veszélyt jelentenek a társadalomra az mesterséges intelligencia-eszközök" Ja, persze, csakis azért készítette.
Pneumaticus
2023. június 09. 06:55
Mostantól semminek nem adhatunk hitelt, ami a médián keresztül jut el hozzánk. Sem videónak, sem hangfelvételnek, sem fotónak. Talán az egyenes adásnak hihetsz, meg ha személyesen jelen vagy valahol. Út a káoszhoz.
FAdamus
2023. június 09. 00:48
Az amerikai politika jó nagy fertő. Akik egy oldalon vannak kicsinálják egymást a hatalomért. Nem értem miért vannak pártok Amerikában, ha ugyan olyan erővel harcolnak egymás ellen a párttársak, mint a másik párt jelöltje ellen. Jobb lenne, ha inkább megszüntetnék a pártokat, vagy befejezhetnék a mocskos játszmákat, és az embereket elkezdhetnék képviselni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!