DeSantis War Room – Deepfake támadás érte Donald Trumpot

2023. június 08. 22:02

Úgy tűnik, a mesterséges intelligencia tartogathat még váratlan fordulatokat az amerikai elnökválasztási kampányban.

2023. június 08. 22:02
null

A Newsweek arra hívta fel a figyelmet, hogy „DeSantis War Room” kampányvideójában úgy tűnt, mintha a floridai kormányzó, – aki nemrég bejelentette, hogy harcba száll az elnöki székért –  kigúnyolná a korábbi amerikai elnököt és jelenlegi republikánus befutó Donald Trumpot, amiért hivatali ideje alatt „nem rúgta ki” a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) vezetőjét, Anthony Faucit.

A digitális törvényszéki szakértők és tényellenőrzők azonban megállapították, hogy a reklámban szereplő képek közül legalább néhány – köztük egy olyan, amelyen Trump látszólag Faucit ölelgeti – 

valószínűleg mesterséges intelligencia és gépi szoftverek segítségével létrehozott deepfake-hamisítvány lehet. 

Az eset tovább növeli a ChatGPT, a Midjourney és más mesterséges intelligencia alapú, tartalomgeneráló eszközökkel kapcsolatos aggodalmakat. Korábban szakértők úgyanis arról számoltak be, hogy megvan a veszélye annak, hogy a 2024-es és a jövőbeli választásokat ezekkel a technológiákkal tönkretegyék.

Veszélyt jelenthetnek a társadalomra az mesterséges intelligencia-eszközök

A Newsweek ismertette, hogy a videó június 5-én került fel egy hivatalos Twitter-oldalra, és rövid idő alatt mintegy 200 ezer megtekintést ért el. Hozzátették, hogy bár Fauci 2022 decemberében nyugdíjba vonult, továbbra is szembesült a rossz gazdálkodással és az eltussolással kapcsolatos vádakkal, és még mindig gyakori célpontja a COVID és az oltásellenes összeesküvés-elméleteknek.

DeSantis állítólagos kampányvideójában pedig úgy tűnt, hogy a Fauci ellen irányuló düh egy részét a floridai kormányzó republikánus előválasztási riválisa elleni támadásra használta fel, olyan hangfelvételekkel, amelyekben Trump azt állította, hogy Fauci kirúgása olyan lenne, mintha „bombát” dobnának le.

A mesterséges intelligenciával való félretájékoztatás kérdése 2023 márciusában került az országos figyelem középpontjába, amikor Donald Trump „letartóztatásáról” készült hamis képek terjedtek el.

A képek valójában deepfake-ek voltak, amelyeket Eliot Higgins brit oknyomozó újságíró készített, hogy bemutassa, milyen

komoly veszélyt jelentenek a társadalomra az mesterséges intelligencia-eszközök

– emlékeztetett a lap.

A szóban forgó videót alább tekinthetik meg:

 

Nyitókép: MTI/ EPA/ Pool/ Stefani Reynolds

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik