Putyin: Berlusconi volt a kezdeményezője az orosz-NATO együttműködési mechanizmusoknak

2023. június 12. 16:56

„Számomra Silvio egy drága ember, igaz barát volt” – írta az orosz államfő gyásztáviratában.

2023. június 12. 16:56
null

Silvio Berlusconi néhai olasz miniszterelnök volt az Oroszország és a NATO közötti együttműködési mechanizmusok kezdeményezője – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a Rosszija 24 hírtelevízióban.

„Ő volt a kezdeményezője az Oroszország és az észak-atlanti szövetség közötti kapcsolatok fejlesztésének. Az ő részvételével és az ő kezdeményezésére jöttek létre a megfelelő kölcsönhatási mechanizmusok” – mondta az orosz államfő.

Putyin hangot adott véleményének, miszerint Berlusconi európai, sőt világléptékű politikus volt, és hogy „most nem sok ilyen ember van a nemzetközi színtéren”. Az elhunyt politikust őszinte és nyitott embernek, az orosz nép nagy barátjának nevezte, aki

„Őszinte sajnálatomat és részvétemet szeretném kifejezni az olasz népnek és Berlusconi úr minden hozzátartozójának. Ez nemcsak Olaszország, hanem a világpolitika számára is nagy veszteség” – hangoztatta Putyin.

Berlusconi igazi hazafi volt

„Számomra Silvio egy drága ember, igaz barát volt” – írta az orosz államfő a Sergio Mattarella olasz elnökhöz intézett részvéttáviratában.

Úgy fogalmazott, hogy Berlusconi igazi hazafi volt, aki hazája érdekeit mindenek fölé helyezte, és aki állami tisztségeiben sokat tett Olaszország gazdasági és társadalmi fejlődéséért, Róma európai és világszínvonalon elfoglalt pozíciójának megerősítéséért. Putyin szerint

Berlusconit „joggal tekintették az olasz politika pátriárkájának”,

a politikus nagy nemzetközi tekintélynek örvendett.

Azt is hangsúlyozta, hogy az elhunyt politikus személyes hozzájárulása felbecsülhetetlen értékű volt a kölcsönösen előnyös orosz-olasz partnerség kialakításában. Putyin arról biztosította hivatali partnerét, hogy Berlusconira úgy emlékeznek majd a hazájában, mint az Oroszország és Olaszország közötti baráti kapcsolatok erősítésének elkötelezett és következetes támogatójára. Megkérte Matarellát, hogy tolmácsolja együttérzését az elhunyt hozzátartozóinak.

(MTI)

***

Nyitókép: Mikhail Metzel / SPUTNIK / AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Diktátor1
2023. június 12. 18:31
„most nem sok ilyen ember van a nemzetközi színtéren”. És nem is úgy néz ki, hogy sok ilyen lesz. Korcs politikusokkal vagyunk tele.
nempolitizálok
2023. június 12. 18:00
Ha az oroszok is NATO tagok lettek volna, ma meglenne ukrajna teljes területe a krímmel és nem táncolnánk egy atomháború szélén. Libsik ezt is jól elintézték.
ThunderDan
2023. június 12. 17:49
Államférfiak. Kiveszőben lévő faj Európában. :(
szintetikus
2023. június 12. 17:47
Dagobert bácsi, Kacsamesééék...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!