Káosz az osztrák SPÖ kongresszusán: óriásit hibáztak a szavazatszámláláskor

2023. június 05. 18:51

Bár az első hírek szerint Hans Peter Doskozilt választották elnöknek, végül mégis Andreas Babler lett az SPÖ új vezetője.

2023. június 05. 18:51
null

Korábban mi is megírtuk, hogy az osztrák SPÖ kongresszusán megválasztották elnöknek Hans Peter Doskozilt, de azóta kiderült, hogy a helyzet korántsem alakult ilyen egyszerűen az osztrák párt rendezvényén, ugyanis összekeverték a számokat.

Június 5-e valószínűleg bekerül az osztrák politikai történelembe, ugyanis mégiscsak Andreas Babler lett az SPÖ új vezetője – adta hírül az Österreich című osztrák hírlap. A lap szerint az történt, hogy a linzi pártkongresszuson az SPÖ összekeverte a szavazatszámlálás során a szavazatokat! Így nem Hans Peter Doskozil kapta a szavazatok 52,7 százalékát, hanem Babler. Ezt Michaela Grubesa, a választási bizottság vezetője jelentette be hétfő délután egy sietve összehívott sajtótájékoztatón.

Egy Excel táblázat lehetett  a hibás

A lap szerint a hiba egy Excel-táblázatba történő adatátvitel során keletkezett. A szavazóurnák listáit összevonták és betáplálták a rendszerbe. A hiba megtörtént: „Az eredmény megfordult” – mondta Grubesa.

Egy hiányzó szavazat váltotta ki az egészet

Az, hogy újraszámlálásra került sor, annak köszönhető, hogy egy szavazat hiányzott a hivatalosan kihirdetett eredményből. Ezt megtalálták, és érvénytelennek minősítették. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a szavazatokat rosszul osztották ki.

Nincs új pártkongresszus

Grubesa szerint nincs szükség új pártkongresszusra: „Az én szemszögemből az egész folyamat bizonyítható” – mondta Grubesa, aki elnézést kért Doskoziltól. 

Az eredmények szerint Doskozil 280, Babler 317 szavazatot kapott.

Babler újra megszámoltatta a szavazatokat

Az SPÖ új vezetője hétfő este a szociáldemokrata parlamenti klubban tartott rövid nyilatkozatában azt mondta: ha a már megkezdett újraszámlálás után is őt mutatja az eredmény vezetőnek, akkor átveszi a tisztséget. Mint mondta, teljes átláthatóságot és igazságot vár el: „Most a választási bizottságon a sor”.

Babler „mélypontról” beszélt a hibás számlálással összefüggésben. Szerinte ez nemcsak Doskozilnak, hanem az egész pártnak fájdalmas volt. Azt mondta, hogy a történtek nem igazolhatók: „Szívből szeretnék bocsánatot kérni azért a képért, amelyet apparátusunk egyes részei az elmúlt hetekben nyújtottak”.

Az új pártelnök közölte, hogy csapatával együtt „az SPÖ teljes visszatérésén” fog dolgozni, és arra kérte az új harcostársakat, hogy maradjanak hűségesek a párthoz. A személyi állományról a megfelelő időben tájékoztatást fog adni.

Nyitókép: HELMUT FOHRINGER / APA-PICTUREDESK / APA-PICTUREDESK VIA AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik