Fekete aktivista ment neki a Kis hableánynak

2023. június 06. 17:01

A filmet védők rendre a rasszista kártyát játszották ki, érhette bármilyen kritika a filmet. Egészen idáig.

2023. június 06. 17:01
null

Nem várt helyről érkezett kritika a Kis hableány kapcsán, amely azzal került az internet reflektorfényébe, hogy színesbőrűként ábrázolta Arielt. Marcus Ryder – aki Nagy-Britanniában ismert aktivistának számít, szívügye a feketék nagyobb arányban történő reprezentációja a brit médiában – szerint ugyanis bár örvendetes hír, hogy Ariel fekete, de a körítéssel van némi probléma.

Ryder kritikáját a New York Post szemlézte, a brit aktivista arra helyezi a hangsúlyt, hogy a film láthatóan a XVIII. századi Karib-tengeren játszódik, amikor is virágzott a rabszolgakereskedelem. Az aktivista szerint azonban ennek nyoma sincs a filmben, a szigetlakók mind-mind rabszolgamentesen élik életüket.

Szerintem nem teszünk gyermekeinknek szívességet azzal, hogy úgy teszünk, mintha a rabszolgaság soha nem létezett volna”

– fogalmazott Ryder, aki szerint a gyerekek „nagyon is fel tudják dolgozni” ezt a történelmi tényt, az azonban már kérdéses, hogy a Disney miért nem akarja „felvállalni a kényelmetlen igazságot”.

Ryder elismerte ugyan, hogy nem dokumentumfilmről van szó, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Disneynek szerinte nem kellene „történelmi amnéziát” gyakorolnia.

Nyitókép: YouTube

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik