Hihetetlen, de igaz: közös flottagyakorlatot végez Kína, Oroszország és Amerika

2023. június 08. 12:41

Miközben az Egyesült Államok mind Oroszországgal, mind Kínával rég nem látott feszültségben áll, Indonéziában közös tengeri flottagyakorlaton vesznek részt.

2023. június 08. 12:41
null

A Komodói Többnemzeti Tengerészeti Gyakorlatot (KOMODO-MNEK) 2014 óta kétévente rendezi meg Indonézia különböző indo-csendes-óceáni helyszíneken.

Idén összesen 49 ország vesz részt a Borneó és Sulawesi környéki vizeken tartott gyakorlaton június 4. és 8. között, köztük olyan esküdt geopolitikai ellenfelek, mint Észak- és Dél-Korea, India és Pakisztán, illetve a résztvevők között ott van Oroszország, Kína és az Egyesült Államok is.

A gyakorlat során a háborútól eltérő műveletekre (MOOTW) helyezik a hangsúlyt, tengeri mentéseket és humanitárius vészhelyzetekre – például természeti katasztrófákra – adott válaszlépéseket is végrehajtanak.

A diplomáciai kapcsolatépítés azonban ugyanilyen fontosnak tűnik.

Különösen, hogy az elmúlt napokban több olyan esemény is történt, amely tovább fokozta feszültséget a térségben.

A gyakorlat egyik célja a diplomáciai képességek és a nemzetközi együttműködés fejlesztése, a kapcsolatok erősítése és a baráti nemzetekkel való együttműködés fokozása”mondta Mohammed Ali, az indonéz haditengerészet vezérkari főnöke a hétfői megnyitó ünnepségen.

Yudo Margono admirális, az indonéz fegyveres erők parancsnoka pedig arról beszélt, hogy „ez a gyakorlat a tengeri diplomácia erősítését szolgálja, amelyet továbbra is ápolni kell”. Továbbá megjegyezte: „Indonézia felségvizei tíz másik országgal határosak, ezért a tengeri együttműködés kiemelt nemzeti prioritás az ország számára”.

A résztvevők közötti párbeszédre az is lehetőséget biztosít, hogy a haditengerészetek vezetői is találkoznak egymással. A haditengerészeti manőverek mellett pedig kevésbé hivatalos eseményeket is tartanak, többek között egy városi felvonulást, kulináris programokat, valamint egy tengerészeti kiállítás is megrendezésre kerül.

Az amerikai haditengerészet szóvivője azt mondta: „Tiszteletben tartjuk az indonéz kormány azon lehetőségét, hogy vendéglátó nemzetként kiválassza a résztvevőket”. Majd úgy folytatta: „az Egyesült Államok továbbra is együtt fog működni partnereivel, például Indonéziával annak biztosítása érdekében, hogy a régió nyitott és hozzáférhető maradjon, és hogy a régió tengereit és égboltját a nemzetközi jognak megfelelően szabályozzák és használják”.

A kínai Global Times szerint az ország részvétele a gyakorlaton

a külföldi hadseregekkel, a béke és a stabilitás megőrzése érdekében az ázsiai-csendes-óceáni térségben növekvő feszültségek közepette”.

Nem véletlenül éppen Indonézia képes tető alá hozni ilyen szokatlan résztvevőkkel egy hadgyakorlatot. Jakarta, Joko Widodo elnök vezetésével már hosszú ideje igyekszik egyfajta semleges közvetítő szerepet képviselni a térségben a nagyhatalmak között.

Ezzel egyben igyekszik saját befolyását is növelni a világpolitikában, hogy a megfelelő helyet foglalhassa el

Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdaságaként, és a Föld negyedik legnépesebb nemzeteként

a világban.

A South China Morning Post szerint viszont minden szándék ellenére Indonéziát sem kerülik el a konfliktusok – jelzi ezt az, hogy míg Kína is részt vesz a nemzetközi hadgyakorlaton, addig 2014 óta nem tartottak kétoldalú hadgyakorlatot egymás között Peking dél-kínai tengeri igényei miatt.

Mivel Joko Widodo indonéz elnök a szabályok szerint a jövő évi választáson nem indulhat, ezért az is kérdéses, hogy Indonézia kül- és védelmi politikája vajon milyen irányt fog venni a jövőben.

 

 

Nyitókép: Zul Kifli / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2023. június 08. 16:21
Koncra gyülnek a martallócok ?
mokány
2023. június 08. 15:55
Rejtő Jenői fordulat .
mokány
2023. június 08. 15:44
Búvár Kund is ott van ?
Csigorin
2023. június 08. 14:38
a normalitas kis szikraja es olyan ritka hogy orulni kell neki
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!