Így mozog India a Nyugat és Kelet közötti nagy sakkjátszmában

2023. június 14. 10:30

Washington igyekszik maga mellé állítani a világ legnépesebb országává előlépő Indiát, ugyanakkor kérdés, Delhi engedni fog-e stratégiai autonómiájából a csendes-óceáni régió geopolitikai átalakulása folyamán.

2023. június 14. 10:30
null

Narendra Modi indiai miniszterelnök június második felében Washingtonba látogat, ami fontos fejlemény a világpolitika jelenlegi feszült korszakában. Arról, hogy milyen volt a viszony India és a Nyugat között az elmúlt években, valamint arról, hogy mi várható a jövőben az indiai külpolitikától, Klemensits Pétert, az Eurázsia Központ tudományos főmunkatársát, Délkelet-Ázsia kutatóját kérdeztük.

Átalakuló világrend

A szakértő szerint az elmúlt években a világrend átalakulását tapasztalhatjuk: egyre inkább egy multipoláris világrend bontakozik ki, és új hatalmi központok emelkednek fel, amelyek közül leginkább Kínát és Oroszországot szokták kiemelni. Ezek szeretnék leginkább megváltoztatni azt az unipoláris világrendet, amelyet az Egyesült Államok ural jelenleg. Velük szemben az Egyesült Államoknak az az érdeke, hogy a jelenlegi rendszert próbálja fenntartani, a felemelkedő hatalmakkal szemben pedig szövetségeket, koalíciókat létrehozni.

Klemensits szerint ebből a szempontból

Alakul a Kínát ellensúlyozni kívánó szövetség Ázsiában

Kína növekvő szuperhatalmi ambíciói miatt a csendes-óceáni térség több állama közvetlen fenyegetésben érzi magát: tudják, ha a kínaiak megtámadnák Tajvant, az egy regionális háborút robbantana be. Japán újraszervezné regionális szövetségi rendszerét Kína ellenében, és főként India súlyára számít.

„Az Egyesült Államok, valamint több másik szereplő, mint például Japán, illetve több európai ország is úgy tekint Indiára, mint amely ellenpólusa lehet a kínai terjeszkedésnek” – fogalmaz a szakértő. A délkelet-ázsiai országok egy része is úgy számol: ahhoz, hogy Kína dominanciáját elkerüljék,

India növekvő szerepvállalására is szükség van a régióban.

Gazdaság érdek vs. politikai ellentétek 

India az utóbbi években jelentős eredményeket ért el azon az úton, hogy fontos nagyhatalommá váljon, ugyanakkor még mindig nagy lemaradásban van Kínával szemben. A kínai védelmi költségvetés többszöröse az indiainak – emlékeztet a szakértő. Gazdasági téren is sokkal előrébb jár Kína, gondoljunk csak az Új Selyemútra (Övezet és Út Kezdeményezés, BRI), amelybe Kína hatalmas összegeket helyez ki – ezzel szemben Indiának nincsenek hasonló képességei. Éppen ezért a BRI-ben való részvétel egyébként Indiának is érdeke lenne gazdaságilag, ugyanakkor ezt a politikai ellentétek megakadályozzák. Több BRI-projekt is vitatott hovatartozású pakisztáni területen vezet keresztül.

Az India és az Egyesült Államok kapcsolatrendszerére vonatkozó kérdésre Klemensits Péter elmondja, hogy a négyhatalmi (quadrilaterális, QUA) együttműködést kell kiemelni: ezt az amerikaiak másodszor 2017-ben hozták létre, és látszik, hogy Washington amellett döntött, Indiát bevonja egy Kína-ellenes koalícióba.

Stratégiai autonómia

A szakértő szerint fontos megjegyezni: már a hidegháború ideje alatt is alapvető fontosságú volt a mindenkori indiai vezetésnek, hogy megőrizze az ország stratégiai autonómiáját, tehát nem köt szövetséget egyik állammal sem. Így bár a Modi-kormány Amerika-barátabb politikát folytatott, mint elődei, ő sem adta fel a stratégiai autonómia elvét.

Ebből a felfogásból ered az is, hogy Indiának már hosszú időre visszatekintő jó kapcsolata van Oroszországgal. India egy Kína elleni koalícióban kész részt venni, ugyanakkor a Moszkvával fennálló kapcsolataiban a saját érdekét tartja szem előtt a szakértő szerint.

és amerikai és európai kritikák ellenére még bővíti is azokat” – emeli ki Klemensits Péter. Az orosz-indiai kereskedelem volumene 130 százalékkal nőtt. És az is érdekes, hogy 2022-ben az előző évhez viszonyítva tizenkilencszer nagyobb mennyiségű olajat importált India Oroszországból, mint korábban. Ez is jelzi, hogy India igyekszik saját érdekei szerint kihasználni a jelenlegi helyzetet.

A szoros indiai-orosz kapcsolatokat jelzi az is, hogy India a védelmi importjának 70 százalékát Oroszországból szerzi be, és nagyjából 14 százalékot az Egyesült Államokból, a többi fennmaradó részt pedig főleg Franciaországtól. „Emellett természetesen Delhi is törekszik arra, hogy megteremtse a saját hadiiparát annak érdekében, hogy a jövőben minél kisebb mértékben szoruljanak rá külső félre” – mondja Klemensits.

Merre tovább India? 

A szakértő szerint a fentebb említett alapvetések a jövőben is fenn fognak maradni. Tehát India igyekezni fog, hogy továbbra is megmaradjon a kedvező viszonya az Egyesült Államokkal és annak szövetségeseivel, ugyanakkor továbbra is

szuverén külpolitikára fog törekedni.

Így minden bizonnyal tovább fogja őrizni jó gazdasági kapcsolatait Oroszországgal. Ami Klemensits szerint a következő években érdekesség lehet, az az Iránnal folytatott kapcsolat. A szakértő felhívja arra a figyelmet, hogy a térségben körvonalazódó észak-déli korridor Indiának is érdeke orosz kapcsolatai miatt. Az utóbbi időben pedig Teherán is önálló hatalmi pólusként lép fel, így egy orosz-iráni-indiai együttműködés is körvonalazódik.

 

Folytatódik Amerika és a NATO térnyerése Kína körül - mit reagálhat erre Peking?

Összekötő irodát nyit a NATO Japánban, miközben az Egyesült Államok tovább szervezi szövetségeseit a Kína körüli térségben. Horváth Leventét, az Eurázsia Központ igazgatóját kérdeztük a fejleményekről.

***

 

Nyitókép: Getty Images / abzee

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. június 14. 13:38
India sötét ló a játéktérben. Olyan, ami a game végét is befolyásolhatja, sőt, ha ügyes mindkét ellenfelét lekörözheti... Nem mintha bármelyiknek is drukkolnék. Minden nagyhatalom veszélyes a kicsikre nézve, addig jó, amíg valamiféle egyensúlyi állapot van, lesz közöttük. Modi eddig arra törekedett...és kellő hasznot is húz a helyzetből.
Gyugyesz
2023. június 14. 11:27
Tehát megállapítható, hogy a cigányok vannak a legtöbben a világon.
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2023. június 14. 10:49
Egy másfél milliárdos ország bizony önálló hatalmi pólus lesz, bármennyire is erőlködnek az angolszászok hogy kína ellenes csatlóst csináljanak belőle.
Csak egyszerűen
2023. június 14. 10:45
Ők hisznek a karmikus egyensúlykeresésben is (legalábbis, állítólag). Azt hiszem, billen a mérleg kelet és nyugat viszonyában, a nyugati (kierőszakolt) túlsúlyból, megyünk a keleti felé. Nem biztos, hogy azzal jobban járunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!