Kína bojkottálja a G20 Kasmírba szervezett rendezvényét

2023. május 20. 22:41

Peking ellenzi, hogy vitatott hovatartozású területen rendezzenek találkozót.

2023. május 20. 22:41
null

Kína nem vesz részt a G20-ak közelgő rendezvényét a vitatott hovatartozású Kasmír indiai ellenőrzésű részén – közölte pénteken Vang Ven-pin kínai külügyminisztériumi szóvivő.

– fogalmazott Vang. 

A G20 turisztikai munkacsoport ülésére május 22-24. között kerül sor Srinagarban, a szeptemberi újdelhi G20-csúcstalálkozóhoz kapcsolódó rendezvénysorozat részeként. 

Kína mellett Pakisztán egyaránt elítélte Indiát, amiért a rendezvényt a muszlim többségű Kasmírban tartja meg, amely régió hovatartozása Újdelhi és Iszlámábád között vitatott. Mindkét ország teljes egészében igényt tart a régióra, de jelenleg csak egy részét kormányozza. Az Egyesült Királyságtól való 1947-es függetlenné válásuk óta három háborút vívtak Kasmírért.

De Peking és Újdelhi között vannak területi viták a Himalája térségében, ahol 2020 óta több véres határvillongás is történt a két ország között. Februárban indiai és kínai tisztviselők több mint három év óta először találkoztak személyesen, hogy megpróbálják enyhíteni a feszültséget.

Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken a G7-ek japán csúcstalálkozójára tett útja során kijelentette, hogy a Pekinggel való kapcsolatoknak a kölcsönös tiszteleten kell alapulniuk.

– fogalmazott. Ugyanakkor kijelentette azt is, „India kész megvédeni szuverenitását és méltóságát”.

 

Nyitókép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik