Háborút akar Koszovó vezetője Vučić szerb elnök szerint

2023. június 19. 12:12

Aleksandar Vučić a nemzethez intézett rendkívüli beszédében kijelentette, Szerbia reagál, ha más módon nem tudja megvédeni az észak-koszovói szerbeket a pogromtól.

2023. június 19. 12:12
null

A szerb belügyminisztérium tájékoztatása szerint a rendőrség a koszovói különleges rendőrség három felfegyverzett tagját fogta el a határtól 1,8 kilométerre, Szerbiában, amire reagálva Aleksandar Vučić szerb elnök a szerb közszolgálati televízió adásában kijelentette, hogy „Albin Kurti koszovói miniszterelnök minden áron háborút akar”.

Az államfő szerint válaszúthoz értek,

ahol el kell dönteni, hogy békét vagy háborút akarnak-e.

A koszovói belügyminisztérium közleménye szerint ugyanakkor a koszovói rendőröket Koszovó területén fogták el, azaz a szerb rendőrök Koszovó területére hatoltak be és elrabolták a koszovói rendőröket. Az incidens után a koszovói kormány betiltotta a szerbiai áru importját.

Aleksandar Vučić a nemzethez intézett rendkívüli beszédében kijelentette, Szerbia reagál, ha más módon nem tudja megvédeni az észak-koszovói szerbeket a pogromtól, ám hozzátette, hogy ezt a NATO-nak szóló bejelentés előzné meg és az aláírt megállapodásokat sem rúgná fel a szerb elnök. Vučić elmondta, elvárja, hogy „a hazug polgármesterek” mondjanak le tisztségükről, a koszovói különleges rendőri egységek vonuljanak ki Koszovó északi részéről.

Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője bemutatta Albin Kurti koszovói kormányfő számára az észak- koszovói helyzet megnyugtatása érdekében szükséges intézkedések listáját: a polgármesteri kinevezések visszavonását, a különleges erők kivonását és az új helyhatósági választások megtartását.

Az EU politikai és pénzügyi intézkedéseket vezet be Koszovó ellen,

amiért Kurti kormányfő Brüsszel többszöri felszólítására sem tett eleget a feszültségek mérséklődése érdekében.

 

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
209158783
2023. június 19. 13:42
Vucic kb. annyira a béke barátja, mint Bagarja a Helység kalapácsából, vagy Putyin Moszkvából.
annakiss30
2023. június 19. 13:32
Persze. Elenszkij és csatlósai már igen csinos vagyonra tettek szert, hát ő is látja az üzletet a háborúban...
Robert69
2023. június 19. 13:20
Nem csak szerinte.......
nick89
2023. június 19. 12:52
@lyon Közben a válságálló magyargazdaság a kanyarbanelőz, mer megvédte a kormány a keményendolgozókizsebert a válsághatásától, meg a gaz devizahitelező(???) bankoktól. lyon 2023. június 17. 10:36 @nick89 Miért írod ezt ? Nem ezt tette ? Meghazudtolod a valóságot. Lehet, hogy te valami milliomos vagy de vedd tudomásul, hogy nem mindenkinek sikerült úgy mint neked. Persze most lehet jönni, hogy lehet szakmát váltani. Ezt javasold a mostani tüncikézőknek is, de főleg a felbujtóiknak. Csak ugye a felbujtóikkal az a baj, hogy ők pont azok, akik ebből élnek meg igazán." Értelmezné ezt valaki a fenti választ? Kösz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!