Netanjahu előbb látogathat el Pekingbe, mint Washingtonba

2023. június 29. 22:56

Szakértők szerint irritálná az USA-t az izraeli kormányfő kínai látogatása.

2023. június 29. 22:56
null

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, hogy hivatalosan meghívást kapott Kínába. A Bloomberg szerint ennek komoly politikai következményei is lehetnek, mivel

hat hónappal hivatalba lépése után sem járt még az Egyesült Államokban.

Az izraeli kormány által kiadott közlemény szerint Netanjahu egy amerikai kongresszusi képviselőkből álló látogató küldöttségnek beszélt az ajánlatról, hozzátéve, hogy egy hónappal ezelőtt tájékoztatta a Biden-kormányt. A közlemény nem pontosította, hogy elfogadta-e az ajánlatot, de a tervezett látogatás lenne a miniszterelnök negyedik pekingi látogatása karrierje során. A kormány közleménye azt is leszögezte, hogy Izrael és az Egyesült Államok régóta szoros kapcsolatot ápol és Washington továbbra is „pótolhatatlan szövetséges”. 

Netanjahu esetleges látogatása olyan időszakban jönne, amikor Kína kezd egyre nagyobb teret nyerni a Közel-Keleten, miközben a régióban az Egyesült Államok egyre inkább visszaszorul.

Egyes szakértők szerint 

Netanjahu pekingi látogatása irritálná a Biden-kormányzatot.

Az amerikai és az izraeli kormány között márciusban robbant ki konfliktus, amikor a tervezett igazságügyi reformot nyíltan kritizálta Joe Biden, és azzal fenyegette meg Netanjahut, hogy nem hívja meg a közeljövőben a Fehér Házba. Minden jel szerint az amerikai elnök akkori fenyegetése végül fordítva sülhet el.

***

 

Nyitókép: ANDREAS GEBERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2023. július 25. 06:43
"Netanjahu előbb látogathat el Pekingbe, mint Washingtonba" Bízom Izraelben! A kérdés mérlegre lesz téve, és racionális döntés fog születni! --------------------------------------------------------------------------- Súlyos következményei lennének annak, ami a jelen helyzetben kizárt, ha Izrael előrébb sorolná kínai kapcsolatát, a szervilissé süllyesztett, borjúkötélen vezetett bárgyú USA-t mellőzve...----------------------- Biden jól közvetíti az amerikai politika frissességét!
csjanos
2023. június 30. 12:32
....hm..volt idő amikor hetente ment...valami megváltozott...ez jó...
olajfa1
2023. június 30. 12:21
FONTOSSÁGI SORRENDET BETARTVA!...
sztd
2023. június 30. 07:46
Kérdés, hogy az USA tanul-e az esetből. Nincs abban a helyzetben, hogy a világ nagy részének társadalmi kérdésekben diktáljon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!