Megérkezett a jövő: dróntaxikat teszteltek Izraelben! (VIDEÓ)

2023. június 06. 18:08

Miri Regev, a szállítási tárca minisztere szerint méretét és összetettségét tekintve ez az első ilyen kezdeményezés a világon.

2023. június 06. 18:08
null

Dróntaxikat teszteltek Izraelben, egyelőre utasok nélkül – jelentette kedden a Times of Israel című napilap online kiadása.

A tesztrepüléseken olyan drónokkal kísérleteztek, amelyek utasok és viszonylag nehéz teher szállítására is alkalmasak, ember azonban egyelőre nem tartózkodhatott rajtuk. A tesztrepülések egy nagyszabású projekt részei, amelynek célja egy nemzeti drónhálózat létrehozása, és a légtér alkalmassá tétele arra, hogy ezek a járművek is használhassák a földfelszíni utas- és áruforgalom tehermentesítésére.

Miri Regev, a szállítási tárca minisztere szerint méretét és összetettségét tekintve

ez az első ilyen kezdeményezés a világon.

A teljes kivitelezésnek része a jogi és az infrastrukturális környezet megalkotása – tette hozzá. A kipróbált gépek között van például az izraeli gyártású AIR ONE, amely kétüléses, és legfeljebb 160 kilométeres távolságra képes maximum 220 kilogrammos terhet szállítani.

A könnyebb parkolás érdekében szárnyai összecsukhatók.

A próbarepülések másik résztvevője egy kínai gyártású modell, az EH206-S volt. Ez ugyancsak két személy szállítására alkalmas, és 220 kilogramm teherbírású, viszont csak 30 kilométeres táv megtételére képes.

A következő két évben a drónokat alkalmazó izraeli vállalatok havi rendszereséggel, egy héten át az ország egész területét érintően végeznek majd tesztrepüléseket. Az izraeli légtér a világ egyik legjobban ellenőrzött légtere, és méretéhez képest az egyik legforgalmasabb is. Az ország közútjain a közlekedést rendszeresen súlyos dugók nehezítik.

(MTI)

A tesztelés során készült egyik felvételt itt tudják megtekinteni:

Nyitókép: Képernyőfotó

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik