Die Welt: Azért kell vigyázni az AfD-vel, mert olyan, mint a Fidesz

2023. június 30. 08:04

A cikk szerzője szerint a jobboldali populisták célja a „jogállam demokratikus felszámolása”.

2023. június 30. 08:04
null

A Die Welt elemzője, Thomas Schmid csütörtökön megjelent cikkében arról értekezik, miért veszélyes a jobboldali AfD térnyerése, és hogyan kell küzdeni ellene. Úgy véli, a párt Orbán politikáját követi, amelynek „pusztítása” jól látható Magyarországon.

Szerinte fölösleges felháborodni az AfD türingiai sikerén, helyette „fel kell vértezni a közintézményeket a későbbi erőszakos jogalkotás ellen”.

Magyarországon előre meg lehet figyelni, amire az AfD készül Németországban, ugyanis Orbán Viktor évek óta tervszerűen dolgozik az államapparátus átalakításán és az ellenzék meggyengítésén, vélekedik. A magyarországi helyzethez hasonló ment végbe szerinte Törökországban, Lengyelországban, Brazíliában, Trump elnöksége alatt pedig az USA-ban is. 

Hozzáteszi, szerinte tévedés az AfD-t fasiszta pártként emlegetni, sokkal inkább a jobboldali populizmus jellemző rá, amit Európában már nagyjából két évtizede alkalmaznak a „jogállam demokratikus felszámolására”.

Szerinte az AfD térnyerése ellen nem tüntetni kell, hanem megvédeni a köztársaság intézményi rendszerét.

Nyitókép: JENS SCHLUETER / AFP

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gabriela
2023. július 05. 12:55
Mandi! Az uj kommentfal kaka.
Kivűlálló
2023. július 01. 06:53
Majd a német választók eldöntik, hogy kiket szeretne Németország kormányában látni! A Die Welt elmehet az összes "szopósgalambjával" együtt a kurva anyjába! Németországnak az a legnagyobb baja, hogy nem olyan "miniszterelnöke" (kancellárja) van, mint Orbán Viktor (bár, az utóbbi időben sok tekintetben nekem sem tetszik Orbán egyes megszólalásai...)!
P.Béla
2023. június 30. 20:30
"Azért kell vigyázni az AfD-vel, mert olyan, mint a Fidesz" Népszerű! Ez tényleg veszélyes a pénz gazdái által kinevelt, kitartott, pénzelt, a demokráciával visszaélve a választók nyakára ültetett tehetségtelen politikai elit és urai számára. Lásd Liz Truss, Annalena Baerbock, Olaf Scholz, Ursula von der Leyen kaliberű politikusok az európai politika ászai.
Oldalkosár
2023. június 30. 14:27
Miért gondolja az elemző, hogy a Fidesszel sikerrel lehet riogatni a népet Németországban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!