Mindenki egy csapásra fiatalabb lett Dél-Koreában

2023. június 28. 09:35

Egyévesen születni? Ősi, hagyományos életkorszámítási módszerekről tér át most Dél-Korea a nemzetközi, születésnap-alapú számolásra.

2023. június 28. 09:35
null

Egy vagy akár két évvel is fiatalabbá váltak hivatalosan a dél-koreaiak egy szerdán életbe lépő új törvény szerint – írja a BBC.

Dél-Koreában ugyanis az eddigi, saját nemzeti hagyományokon alapuló életkorszámítás volt érvényben,

ami szerint egy gyermek a születése napján máris egyéves,

illetve egy másik hagyomány szerint minden év január 1-je kell, hogy legyen a hivatalos születésnap.

Ez azt jelenti, hogy egy 2003. június 29-én született dél-koreai személy ezen a napon a nemzetközi számolás szerint még 19 éves, de a sajátos koreai számolás szerint lehet akár 20, sőt, 21 éves is.

Vagy: egy december 31-én született baba már aznap egyévesnek számít, másnap, január 1-jén pedig rögtön kétévesnek mondható a dél-koreai hagyományok alapján.

Jun Szogjol dél-koreai elnök most arról beszélt: a hagyományos koreai életkorszámítás fölösleges társadalmi és gazdasági költségekkel jár, mert például nehezen lehet összehozni a bürokratikus adatrögzítő rendszerekkel.

A szerdán életbe lépő döntéssel tehát

minden koreai hivatalosan egy vagy akár két évvel fiatalabb lesz

az eddigi „hagyományos” életkorához képest.

Mint a BBC megjegyzi, ezt a hagyományos életkorszámítást Japán 1950-ben hagyta el, míg Észak-Korea a nyolcvanas években tért át a nemzetközi, születésnap-alapú számolásra.

A szabályváltoztatás ugyanakkor nem fogja megoldani Dél-Korea akut társadalmi problémáit. A technológiailag szuperfejlett, jólétben élő ázsiai országban a nők termékenységi arányszáma mindössze 0,78 gyermek/nő volt 2022-ben, ami messze a legrosszabb adat a világon, és a népesség fenntartásához 2,1-nek kellene lennie. Dél-Korea mostani 51 milliós népessége 28 millióra zuhanhat a 21. század végére. És eközben a fejlett világon belül Dél-Koreában a legmagasabb az öngyilkosságok rátája is.

 

Nyitókép: szöuli hölgyek (fotó: Ed JONES / AFP)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2023. július 01. 22:51
Nem szeretem a csúnya beszédet. Az esőerdő pusztítása első sorban az érintett országoknak rossz. A Gangesz, az Indus, a Sárga-folyó, az Iravádi, a Mekong fognak kapni elég csapadékot a gleccserek összezsugorodása után is, hiszen a Földön nem csökken a víz mennyisége. Az viszont lehetséges, hogy a vízmennyiségük jobban fog ingadozni, mint eddig. Az Antarktisz jege akkor sem olvadt el, amikor a Föld átlaghőmérséklete sokkal magasabb volt a mostaninál. Nem várható évtizedeken belül partmenti városok víz alá kerülése - kivéve egy-két olyan helyet, mint Velence, ahol ez régóta probléma. Meglep egyébként, hogy Olaszország nem akar egy komolyabb gát- és zsiliprendszer kialakítására költeni e téren. Később jó néhány ország kénytelen lehet vagy erre, vagy pedig arra, hogy kikötőit, kikötői negyedeit távolabb költöztesse a parttól.
masikhozzaszolo
2023. június 28. 17:27
Ez egy rendkívül komoly társaság. Itt az Unióban piszmogunk évek óta egy óraátállítással. A francokat! Mások éveket állítanak ám! Sehol sem vagyunk! Képzeljék el, mennyi energiát lehet megspórolni egy ilyen több éves átállítással! Több évnyi gázt, villanyt!
budapesti
2023. június 28. 13:28
Olyan kivételes ország volt, ahol a magzatnak az anyaméhben eltöltött életkorát is beszámították az életkorba - helyesen.
Andrew1234
2023. június 28. 12:53
"Túl sok az ember és kevés a fóka..." ;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!