Románia megint átállt: ellenzik az EU-tagsággal járó vétójogot

2023. május 25. 18:49

Támogatják a románok, hogy külpolitikai és biztonságpolitikai kérdésekben egyhangúság helyett minősített többséggel hozhassanak döntéseket.

2023. május 25. 18:49
null

Hétfőn tíz uniós tagállam külügyminisztere különmegbeszélést tart Brüsszelben, hogy előmozdítsa a németek azon javaslatát, miszerint a külpolitikai és biztonságpolitikai kérdésekben

egyhangúság helyett minősített többséggel hozzanak döntéseket.

A kezdeményezést Németországon kívül Spanyolország, Belgium, Szlovénia, Finnország, Luxemburg, Hollandia, Franciaország és Olaszország mellett Románia is támogatja.

A Maszol szerint a kormány úgy változtatott korábbi álláspontján, hogy semmiféle tájékoztatás nem hangzott el arra vonatkozóan, miért csatlakozik egy olyan törekvéshez, amely csökkenti egy tagállam szavazatának értékét. Idézik Bogdan Aurescu külügyminiszter 2022 decemberi interjúját, amelyben úgy fogalmazott: „korábban az egyhangon hozott döntések mellett voltunk, mert úgy gondoltuk, a kis államok számára fontos ha élni tudnak a ezzel lehetőséggel egy, az érdeküket sértő döntés esetén”. Emellett Victor Ponta volt kormányfőt idézik, aki szerint Klaus Iohannis államfő  kényszerítette ki ezt a lépést, hogy a jövő évi leköszönése után egy fontos nemzetközi pozíciót biztosítson magának.

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kafabatka
2023. május 26. 17:19
Na,keressétek meg a fűzfa egyenes ágát. Na,ahhoz hasonlatos a román gerinc is. Amilyen a széljárás,olyan a román irányváltás. Nevezzük pragmatikusnak.
zolizolizoltan
2023. május 26. 12:11
A legnagyobb, leggazdagabb országok támogatják a vétójog eltörlését, ahogy nézem a tíz országot. Ennek előbb-utóbb foganatja lesz, ezt nem nehéz megjósolni. A másik megoldás: felfüggesztik Magyarország szavazati jogát. Egyik rosszabb a másiknál. Orbán a folytonos kekeckedésével ezt éri el.
atosportos80
2023. május 26. 09:16
Én azt nem értem aki ezen csodálkozik :)
Saksafar
2023. május 26. 07:54
Románnak lenni foglalkozás, ezt időről-időre bizonyítják is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!