Der Spiegel: A német vezető politikusok már Trump visszatérésére készülnek

2023. május 02. 07:32

A lap szerint a németek és Brüsszel aktívan építi a kapcsolatait Trump felé, miközben a volt elnök visszatérését „horrorforgatókönyvnek” nevezik.

2023. május 02. 07:32
null

Hogyan készül a német politika a Trump-visszatérésre – írta meg a Der Spiegel. A német lap szerint elképzelhető, hogy a következő amerikai elnök ismét Donald Trump lesz, amely visszatérés kapcsán már aktívan építi a kapcsolatokat Trump felé Berlin és Brüsszel. 

A lap azzal indított, hogy milyen ellenséges Trump a németekkel szemben: kifejtették, hogy úgy tűnt, a németeket tekinti a volt elnök az első számú ellenségnek, még Kim Dzsong Unnal is jobban kijött, mint Angela Merkellel. „A németek rosszak, nagyon rosszak” – idézték fel Trump 2017-es, kijelentéseit, amit egy brüsszeli találkozó után tett, ahol a téma Németország kereskedelmi többlete volt. „Nézze meg, hogy milyen sok millió autót adnak el az Egyesült Államokban. Szörnyű. Ezt meg fogjuk állítani”.

Az elemzés szerint Trump győzelme az elnökválasztási versenyben a legreálisabb lehetőség. Michael Link, a német kormány transzatlanti együttműködésért felelős koordinátora úgy véli, hogy Trump második hivatali ciklusa még nagyobb kihívást jelentene Németország számára, mint az első.

Ugyanakkor Link biztosított mindenkit arról, hogy intenzívebbé kívánja tenni a kapcsolatokat az amerikaiakkal, mert csak a „közvetlen kapcsolat a kormánytábor végrehajtó és törvényhozó apparátusával” számít. Ugyanígy a német politikusoknak is prioritásként kell kezelniük a republikánusokkal való kapcsolatok megújítását. A washingtoni német nagykövet, Andreas Michaelis lesz az, akire ez a feladat nagyrészt hárul. A berlini politikusok ezért keresik a közös témákat Trump környezetével. A hetilap itt két témáról ír – az e-autókról és a Kínával szembeni politikáról. Németországnak állítólag fontos, hogy bebizonyítsa, hogy Washington hűséges partnere.

Nyitókép: Joseph Prezioso / AFP

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. május 05. 20:01
A pojáca már csak múlt idő..
Szabó Tamás
2023. május 02. 13:11
"..„Nézze meg, hogy milyen sok millió autót adnak el az Egyesült Államokban. Szörnyű. Ezt meg fogjuk állítani”..." Meg is állította volna, lassan, fokozatosan, gazdasági eszközökkel. Bidenék viszont kirobbantották az ukr. háborút, felrobbantották a NS-t - egyből megoldódott az usa számára fojtogató német ker. többlet... Egy a baj: egyikük sem látja/érti, hogy nem hűséges eur. szövetségeseit kellett volna tönkretenni a globális túlélésért. De úgy látszik, csak ehhez értenek.
Abraxos
2023. május 02. 11:09
Nem, az ukrajnai háború folytatása és a semmit nem költő NATO tagállamok helyzete kerül veszélybe. Mert trump visszatérésével 1 hét alatt véget ér a háború -vagy így vagy úgy - és seggbe lesz rúgva az összes tagállam amely nem költ védelemre.
formaegy
2023. május 02. 09:27
Németek! Mi is várható más a rühes gyilkos hitlerista náciktól? Nem tudnának tovább ártatlan amberek vérében lubickolni! Mocskos gyilkos nácik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!