A Politico szerint ma vitatják meg, hogyan vehetik el hazánktól a soros elnökséget

2023. május 30. 09:23

Új fejlemények az EU Tanácsának soros elnökségével kapcsolatban.

2023. május 30. 09:23
null

A Politico napindító brüsszeli hírlevele mélyrehatóan foglalkozott hazánk soros elnökségével kapcsolatban. A hírlevél brüsszeli forrásokra hivatkozva már 

a magyar elnökség elhalasztásáról ír.

Kifejtették, hogy egyre nagyobb a lendület annak megakadályozására, hogy Magyarország a tervek szerint, 2024. júliusában átvegye az EU Tanácsának elnökségét. A magyar elnökséget ellenző parlamenti képviselők és diplomaták arra hivatkoznak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök támadja az egyéni szabadságjogokat és a jogállamiságot, előszeretettel blokkolja az uniós jogszabályokat, hogy engedményeket szerezzen független ügyekben, valamint az uniós pénzekkel kapcsolatos korrupcióval is vádolják hazánkat.

Megkezdődnek a tárgyalások a soros elnökségről

A Politico két EU-s tisztviselőre hivatkozva arról ír, hogy az uniós ügyekért felelős miniszterek az Általános Ügyek Tanácsának mai, azaz keddi ülésének alkalmával megvitatják a magyar elnökség elhalasztásának lehetőségeit. A megbeszélések nagyon korai szakaszban vannak, és a miniszterek fel akarják mérni, hogy kollégáik mennyire hajlanak arra, hogy ilyen lépéseket tegyenek Budapesttel szemben – tette hozzá az egyik tisztviselő a lap szerint.

Az EPP is hazánk ellen van

Az EPP szóvivője támogatja a Budapest elleni fellépést: „Ezekben a példátlan időkben kulcsfontosságú, hogy a Tanácsot olyan ország vezesse, amely képes fenntartani a tagállamok közötti szoros együttműködést a döntéshozatalban,

– mondta a Playbooknak Petri Sarvamaa, a néppárti képviselőcsoport költségvetési ellenőrzéssel és jogállamisági kérdésekkel foglalkozó szóvivője. „Jelentős aggályaim vannak azzal kapcsolatban, hogy Magyarország képes-e betölteni ezt a szerepet, különösen annak fényében, hogy Magyarország jelenleg nem tartja be a jogállamiságra vonatkozó uniós jogszabályokat” – tette hozzá Sarvamaa.

Nyitókép: JAMES ARTHUR GEKIERE / BELGA MAG / Belga via AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik