„Igazi sikertörténet” – brit lap áradozik Lengyelországról

2023. május 08. 18:06

Hamarosan a lengyeleknek lehet a legütőképesebb szárazföldi haderejük Európában a NATO-n belül, írja a Daily Telegraph.

2023. május 08. 18:06
null

Európa következő szuperhatalmát látja Varsóban a Daily Telegraph elemzője, Daniel Johnson. A konzervatív brit lap „igazi sikertörténetnek” nevezi az országot, és megjegyzi, hogy az elmúlt évtized gazdasági fejlődéséből –  a lengyel bruttó hazai termék az ezredforduló óta több mint megkétszereződött – felhalmozott erőt most az „orosz farkas ellen veti be”

Hozzáteszik: kiigazított vásárlóerő paritáson számolva a GDP-jük alapján a lengyelek az évtized végére megelőzik Nagy-Britanniát.

És mivel Németország és Franciaország – minden felelőssége ellenére – csak óvatoskodik a háború ügyében, emelkedik a lengyelek csillaga. Hatalmas katonai fejlesztésekbe fogtak, és lehet, hogy hamarosan nekik lesz a legütőképesebb szárazföldi erejük Európában a NATO-n belül – olvasható a cikkben.

A lakosság azonban fogy és öregszik, ám a lengyel koalíciós kormány fő ereje, a Jog és Igazságosság (PiS) nem akar migránsokat befogadni. Igaz, ez nem vonatkozik az ukránokra, a menekültek közül csaknem másfél millióan maradtak – írja a brit lap, amely szerint azonban a belpolitika nagy akadálya lehet annak, hogy Lengyelország szuperhatalommá váljon. 

És ezen a ponton felsorolják a kritikákat: a jelentős jogállami kifogásokat, köztük azt, hogy „a hatalom befolyása alá vonta a bíróságokat”.

Hogy Lengyelország felemelkedhessen, ahhoz az kell, hogy ne tekintse magát áldozatnak vagy mártírnak. Ezzel együtt egyelőre azonban az látszik, hogy az út felfelé vezet – vonja le a következtetést a szerző.

 

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Pawel Supernak

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robert69
2023. május 08. 21:39
...és a szabadság fényes radioaktív csillaga lesz a sötét európa térképén ha így folytatja, persze jó messze Angliától.......
Palatin
2023. május 08. 21:01
Lengyel barátainkat óvatosságra inteném, ök bármit csinálnak történelmileg, többnyire ráfáznak. A lengyeleknek lehet, hogy a szívük a helyén van, mert az oroszokat gyülölik, tehát az érzelmeik szerint cselekszenek. De az eszük az nincs egészen a helyén. Szegény lengyelek, nem látják hogy egy világháború öket sodorná el elöször. A legveszélyesebb helyen laknak. Én sajnálom a lengyeleket, de meg is értem öket bizonyos fokig. A szovjetek nagyon szemetek voltak hozzájuk, ezt nehéz megemészteni. Morawieczki szavaiból azt veszem ki, hogy ö annyira szeretné, hogy az oroszok pusztuljanak, hogy az sem bánja, ha Lengyelország is kárvallott lesz. Nohát lengyel-magyar barátság ide vagy oda, ezt a hozzáállást nem lehet, nem szabad támogatni. De ha a világ, - köztük a lengyelek is -, a náciknak, a történelem leggonoszabbjainak úgy-ahogy meg tudott bocsátani, akkor a szovjeteknek is, - és az oroszoknak is a mostani háború miatt -, egyszer majd meg kell tudni bocsájtani. Mi lenne, ha mi magyarok még mindig utálnánk a tatárokat, és arra építenénk a külpolitikánkat, mégha elvileg okunk is volna rá. Nézzük úgy a dolgot, hogy a gyülölet, - minthogy lelki eröforrásokat vesz igénybe -, kapacitást igényel, aminek korlátai vannak. Egy nép nem utálhat "erön felül" más népeket. Meg kell békélni. Ma a lengyelek abban a helyzetben vannak, hogy ha kiegyeznének, baráti kapcsolatokat építenének ki úgy a németekkel, mint az oroszokkal (ez most momentán persze nem aktuális), akkor földrajzilag Európa legkedvezöbb helyzetben lévö országává válhatnának. A modern technika jön a németektöl, az energia jön az orszoktól. Mit kivánhat ennél ideálisabbat egy nép. A lengyelek sajnos nem tudnak túlemelkedeni az érzelmi szinten. Úgy elbeszélgetnék erröl Morawieckivel, föleg azért, mert nem értem öket... A gyülölet önsorsrontó, ezt meg kellene érteniük.
Igazszó
2023. május 08. 19:50
A polákok kevés maradék esze is elment a hoholokhoz oroszt gyilkolni. Remélem alapos rábaszásuk következik ismét, mert nem tanultak a történelmükből semmit a világon, szemmel láthatóan.
need-info
2023. május 08. 19:48
Bolond lyukból bolond szél fúj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!