The Washington Post: Orbánhoz húznak a győzelemre éhes konzervatívok

2023. május 16. 15:15

„Az USA globális vezető szerepe nem teszi lehetővé azt az izolálódó külpolitikát, amelyet Orbán folytat” – véli az amerikai lap szerzője.

2023. május 16. 15:15
null

A Washington Post arról ír véleménycikkében, hogy „a győzelemre éhes konzervatívok közül sokan Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz húznak, ami helytelen és aggasztó is, mert Orbán autoriter vezető, nacionalizmusát pedig nem fogadják majd jól az amerikai választók”

A magyar miniszterelnök vonzerejét azzal magyarázzák, hogy „a nyugati elit körében sokan lenézik. Az amerikai konzervatívok nem a független média legyalulásában, vagy az állami pénzek politikai célokra való felhasználásában akarják őt utánozni”. Többségük azért kedveli őt, mert

emellett „ellenáll az EU migrációs politikájának, támogatja a keresztény egyházakat és a gyermekvállalást. A cikkben arra mutatnak rá, hogy „tulajdonképpen Orbán Trump »Tegyük újra naggyá Amerikát« programját vitte sikerre Magyarországon”.

„Orbán politikájával országa etnikai jellegét próbálja megőrizni”

A cikkben arra is kitértek, hogy

Orbán nacionalizmusa etnikai alapú, és ahhoz kapcsolódik, hogy a magyar nemzet jelentős része az országhatárokon kívülre került”. „A magyarok körében a migráció nem mindennapi, elfogadott jelenség, és Orbán politikájával országa etnikai jellegét próbálja megőrizni. Erre az Egyesült Államokban nem tudnak széles politikai platformot építeni a konzervatívok” – tették hozzá.

„Az USA globális vezető szerepe nem teszi lehetővé azt az izolálódó külpolitikát, amelyet Orbán folytat”

Megjegyezték, hogy demográfiailag Magyarország inkább Kentucky vagy Tennessee államra hasonlít, ahol „a fehér szavazók dominálnak. Az amerikai konzervatívoknak azonban az eltérő demográfiájú államokat is meg kell nyerniük a végső győzelemhez”.

Szóltak arról is, hogy „az Egyesült Államok globális vezető szerepe nem teszi lehetővé azt az izolálódó külpolitikát, amelyet Orbán kormánya folytat. A magyar miniszterelnök megengedheti magának, hogy Putyin cinkosává válik, miközben tudja, hogy ott a NATO védőernyője fölötte, de ilyesmit  Washington nem tehet”.

és ezekből koherens politikai platformot tudnak felépíteni” – zárta véleménycikkét a szerző.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

***

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FreeEurope
2023. május 16. 18:55
Jaj de gyenge. Mondjuk, ha a globális vezető szerepet betöltő USA magáévá teszi ezt a politikát, akkor már nem lesz többé izolálódó.
polárüveg
2023. május 16. 17:58
Hiszen éppen az USA blokkosít, izolál. Megszakítja az eddig kiépült kapcsolatokat, s diktálni akarja, ki kivel üzletelhet. A szabad piac zászlóvivőjeként. Ezt nem akarja minden állam elfogadni, függetlenül attól, hogy megérti az USA mozgatórugóit.
miazhogynagyonis
2023. május 16. 16:36
Annyira el van szigetelődve, hogy napi szinten vele foglalkozik, őt elemzi minden fontosabb lap, vezető, megmondóember.
NERbot
2023. május 16. 16:04
Nem lövök le nagy poént azzal, ha kijelentem, hogy a bukott és jelentéktelen jenkik irigylik Orbán Viktor iszonyú nagy nemzetközi befolyását és sikereit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!