„Ugyanazt akarjuk, amit Orbán Viktor: a békét” – Harald Vilimsky a Mandinernek

2023. május 16. 09:01

„Az emberek felismerték, hogy az az irányvonal, amit mindig is képviseltünk, igaznak bizonyult a fősodratú véleménnyel szemben.” Az Osztrák Szabadságpárt EP-képviselőjével arról beszélgettünk, csinálnak-e Ausztriából Orbanisztánt, és oroszpárti-e a magyar kormány békepolitikája.

2023. május 16. 09:01
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Ön már órák óta Magyarországon van. Találkozott már a híres magyar korrupcióval, illetve miből vette észre, hogy diktatúrába érkezett?

Évek óta ismerem a magyarokat az Európai Parlamentből, illetve itteni, budapesti kapcsolataimból. Kevés ilyen vendégszerető, barátságos, korrekt embert ismerek, mint ők. Tudom, hogy a magyar kormány politikája nagyon sok kritikát gyűjt be a politikai baloldal köreiből. Számukra fegyver azt mondani, hogy Magyarország autoriter, hogy Magyarország korrupt.

Ez teljes őrültség. A valódi korrupció Brüsszelben történik.

A szociáldemokratáknál láttuk, Kaili asszonynál, az EP alelnökénél euró-százezreket találtak műanyag zacskókban. De láttuk az Európai Néppártnál is, amely ellen a hatóságok korrupció miatt nyomoznak. Aki a korrupció ellen harcolna, a legjobb, ha ennél a két pártnál kezdi.

Az FPÖ tavaly ősz óta Ausztria legnépszerűbb pártja, pedig nemrég az Ibiza-botrány még a negyedik helyre vágta vissza önöket. Mivel magyarázza az FPÖ újdonsült erejét?

Az emberek felismerték, hogy az az irányvonal, amit mindig is képviseltünk, igaznak bizonyult a fősodratú véleménnyel szemben. Ez volt a helyzet az oltás ügyében. De ezek felmérések, a választások más tészta. Ezeket az eredményeket most konkrétan el kell érnünk.

Ha minden az eddigiek szerint megy, jövőre Herbert Kickl FPÖ-elnök lehet Ausztria kancellárja. A Der Standard már azt jósolja, hogy megpróbálja országukat „Orbanisztánná“ átépíteni. Miként változhat meg Ausztria egy szabadságpárti kancellár alatt?

Hol a hiba, ha egy politikus támogatottsága akkora, mint Orbán Viktoré? Itt voltam a választáson, megfigyelhettem, hogy nem befolyásolták, hogy szabad volt. Aki megnyerte őket, az nyilvánvalóan helyesen politizált. Hogy mit szeretnénk csinálni? Nem mindent máshogy, de sok mindent jobban.

Védekezni szeretnénk az illegális migrációval szemben.

Szeretnénk azért küzdeni, hogy visszaszerezzünk kompetenciákat Brüsszeltől, és hogy a saját lakosságunk válhasson politikánk prioritásává.

Mi magyarázza ön szerint azt, hogy egy állítólag konzervatív osztrák kormány csatlakozik az Európai Bizottság peréhez a magyar gyermekvédelmi törvénnyel szemben, s ugyanezen kormány miniszterei drag queenekkel tárgyalnak?

Az amerikai republikánusokéhoz hasonlítanám a helyzetet. Ott is szó van RINO-król (Republicans in Name Only, „csak névleg republikánusok“ – a szerk.) Európában sok helyütt, köztük Ausztriában is vannak olyan állítólagosan konzervatív erők és politikusok, akik valójában nem konzervatívok, és a balosoknak akarnak tetszeni. A RINO-k küzdenek a valódi konzervatív pártokkal szemben, és pillanatnyilag orrhossznyi előnyük van a RINO-knak.

Azt mondja, hogy jól ismeri Magyarországot – gondolom, a háborúval kapcsolatos magyar politikát is. Oroszpártinak látja-e a magyar békepárti politikát?

Nem, hiszen mi, osztrákok ugyanezt csináljuk. Mindent megpróbáltunk, szankciókat vezettünk be, tíz nagy csomagot, amelyek mind minket érintettek. Az amerikaiak eladják a frackinggázukat, az európaiak meg fizetnek.

Ugyanazt akarjuk, amit Orbán Viktor: a békét.

Arra kényszerítenénk a háborúzó feleket, hogy üljenek asztalhoz, próbáljanak megoldást találni az öldöklés befejezésére.

Ön az Európai Parlamentben tevékeny. Mit jósol, hogyan szerepelnek majd a jövő évi EP-választásokon a konzervatív erők?

Azt hiszem, hogy azok a pártok, amelyekkel formálisan vagy informálisan szövetségben vagyunk, nagyon jól fognak teljesíteni, legyen szó a francia barátainkról, a Meloni és Salvini körüli olasz szövetségről, német barátainkról, vagy Spanyolországban a Voxról. Azt hiszem, ha mind megtaláljuk az utat egymáshoz, az gigantikus siker lesz.

 

Nyitókép: REUTERS/Francois Lenoir

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budihazi gabriellák
2023. május 16. 12:37
Az illibsi náci persze, hogy a ruszki békét szeretné...
Lajoss
2023. május 16. 12:24
Ki kell takarodni Ukrajnából,és rögtön eljön a béke!
igen de nem
2023. május 16. 12:05
https://youtu.be/yeDe8TFaY-8?t=8
igen de nem
2023. május 16. 12:00
Békét mindig csak az szeretne,aki gazdag, és jól él...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!