Hiába húzták elő a kalapból Dárdait, kiesett a Bundesligából a Hertha – de mi változott a magyar tréner visszatérésével és hogyan tovább?

2023. május 29. 14:00

Harmadszorra hívta vissza a berlini csapat a magyar dzsókerét, aki ezúttal nem tudott csodát tenni. Csapaton belüli balhé, Dárdai-kifakadás és eredménybeli hullámvasút jellemezte a szezon végét.

2023. május 29. 14:00
null

Egy ideig biztosan nem láthatnak újra Bundesligás meccset a berlini olimpiai stadionban: tíz év után ismét kiesett a német első osztályból a Hertha BSC csapata. Dárdai Pálnak nem sikerült megismételnie a 2015-ös bravúros bennmaradást.

Dárdai Pál – harmadszor is

Április 16-án érkezett a hír: a berlini csapat hivatalos Facebook-oldalán jelentette be, hogy ismét Dárdai Pál lesz a klub vezetőedzője. A magyar tréner, aki már kétszer is, 2015 és 2019 között, valamint 2021-ben irányította a Herthát, Sandro Schwarz-tól vette át a karmesteri pálcát.

Ez nem nehéz, hanem még annál is nehezebb feladat”

nyilatkozta kinevezése után Dárdai Pál. Mint mondta, egyáltalán nem volt tervben, hogy ismét átvegye a felnőtt csapat irányítását – inkább az utánpótlásba készült: „megkerestek, hosszú órákig győzködtek, és végül abban maradtunk: megpróbálok segíteni, aztán a nyáron meglátjuk, hogyan tovább”.

Hat mérkőzés volt hátra a szezonból, amikor Dárdai elfoglalta helyét a kispadon. A Bild információi szerint a magyar vezetőedző 500 ezer eurót kapott ezért a féltucat meccsért, valamint további félmillió euró üthette volna a markát, ha benntartja a csapatot.

Nem csak az ellenfelekkel gyűlt meg Dárdai baja

Hat nappal a kinevezés után érkezett az első mérkőzés, amelyen 4-2 arányban vereséget szenvedett a berlini klub a Werder Bremen ellen. Azonban nem ettől volt hangos média azokban a napokban: Dárdai sok pihenőt nem adott játékosainak, a vereség másnapján már edzést is tartott, amelyről rövid idő elteltével kidobta az egyik játékosát, a horvát válogatott Ivan Sunjic-ot.

Mit gondoltál? Hordd el magad! Viszlát, b*zd meg!”

– üvöltötte játékosának a vezetőedző. Az esetről készült videót itt nézheti vissza:

A brémai csapat után Münchenbe utazott a Hertha. Hetven percig jól is tartotta magát Dárdai csapata, azonban végül 2-0 arányban győzött a címvédő. A hat meccsből talán ez volt az egyetlen olyan találkozó, ahol borítékolható volt a nulla pont.

Május 6-án, a harmadik meccsen Dárdaival a kispadon érkezett az első siker: a Stuttgart legyőzésével a Hertha három pontra megközelítette az osztályozós helyet jelentő tizenhatodik pozíciót a Bundesligában. Feltámadt a remény.

A német első osztályban 18 csapat szerepel – az utolsó két csapat automatikusan kiesik, viszont a tizenhatodik helyezett osztályozót játszhat a másodosztály bronzérmesével. A 2021-22-es szezonban, amikor másodjára hívta vissza Dárdait a Hertha, a berlini csapat éppen a Hamburg elleni osztályozón vívta ki a bennmaradást.

Két sorsdöntő összecsapás következett. Először Kölnbe utaztak Dárdaiék, ahol 5-2-es vereséget szenvedett a csapat. „Hogy lehet, hogy ennek a csapatnak nem sikerült kétszer egymás után nyernie az egész szezonban? Óriási mentalitásbeli problémákkal küzdünk” fogalmazott a mérkőzés után a magyar edző. Hozzátette: „nem kell többé a reményről beszélnünk”

Május 20-án, a Bochum elleni döntetlennel vált biztossá:

a Hertha BSC búcsúzik az első osztályú német labdarúgó-bajnokságból.

A sorsdöntő mérkőzés utáni sajtótájékoztatón szóba került Dárdai jövője a klubnál. „Maradok a klubnál, a kérdés az, hogy milyen pozícióban” – hangsúlyozta a magyar tréner.

Jöhetett az utolsó találkozó: habár félidőben 1-0-ra vezetett a házigazda Wolfsburg, sikerült megfordítania a mérkőzést Dárdai csapatának, így sikerrel búcsúzott a berlini csapat a Bundesligától. Viszont továbbra sem tudni pontosan, milyen pozícióban folytatja a magyar vezetőedző a munkát.

„Leülünk és együtt megbeszéljük. A szombati, wolfsburgi utolsó mérkőzés után fogjuk kommunikálni, amit profin és komolyan akarunk venni” fogalmazott korábban Benjamin Weber sportigazgató.

 

Nyitókép: SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsibi
2023. május 29. 18:19
Azért az úgy érdekelne hogy a nagy "tudású" németek hogy találnak klubigazgató posztra ilyen Bobics meg salihamidzsiseket?
machet
2023. május 29. 15:13
Nem értem ezt a Dárdait.Ez a berlini "szerelem" már beteges.Mindenkinek egészségesebb lenne ha végre máshol keresne más kihívásokat.Olyan mintha valakinek csak Suzukira lenne jogosítványa.Ez most már mindig így lesz?Ki kellene már lépni a kertkapun.
olajfa1
2023. május 29. 14:54
Túl későn húzták elő a "kalapból" a Herta korifeusai! Szerintem elösször a Herta korifeusainak kell "önkritikát" gyakorolniuk! Ha a Dárdai 'pontokat" egész évre el lehetett volna "tenni" akkor a Herta kb a középmezőny elején lett volna!!!...
nemmondom
2023. május 29. 14:47
Dárdai első és talán második németországi sikerei után véleményem szerint hibázott abban, hogy nem vállalta el valamelyik? magyar csapat edzőségét, egyúttal a magyar válogatott igazgatását. Mint apa, sikeresen bevezette tehetséges fiait a labdarúgás hm. legalább másodosztályába. Ha ez volt az első cél, akkor jó apa. Második szempont, hogy hozzászokott a német jövedelemhez/ balatoni életvitelhez -ami nem elítélhető, de tény -kíváncsian várom mi lesz a folytatás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!