Lengyel lap: Zelenszkij lőszerért könyörög, de a volhíniai mészárlás kapcsán ugyanúgy tagadja a történelmet, mint elődei

2023. április 11. 09:50

Az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) nacionalista fegyveresei 1943 és 1945 között mintegy 100 ezer lengyelt mészároltak le Volhíniában, a mai nyugat-ukrajnai Volinyi területen.

2023. április 11. 09:50
null

Volodimir Zelenszkij lengyel látogatása kapcsán közölt egy publicisztikát a Do Rzeczy lengyel lap, amelyben a szerző úgy fogalmaz: az ukrán elnök varsói látogatása döbbentette rá arra, „mennyire amatőr a lengyel politika – hogy mennyi hülyeség áramlik a szájukból”.

Egy vígjátékokban játszó színészről beszélünk, aki az események érdekes láncolata nyomán államfővé lépett elő – és aki

minden egyes szavát megfontolja, semmit nem mond, ami kicsit is rosszul vehetné ki magát saját népe körében. Különösen a volhíniai mészárlásról”.

A szerző siet leszögezni: nem a bocsánatkérés gesztusa a fontos, hanem az, hogy megengedje a lengyel félnek az áldozatok exhumálását, a történészek megkezdhessék vizsgálataikat, és feltárhassák az ukrán nacionalisták által elkövetett tömegmészárlás valódi mértékét.

A háború miatt lőszerért és támogatásért könyörög, de ugyanúgy tagadja a történelmet, mint elődje, Juscsenko.

Senki nem presszionálja őket, hogy másképp tegyenek. Márpedig ki más presszionálhatná őket, mint Lengyelország?” – teszi fel a kérdést a cikk szerzője.

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2023. április 12. 09:07
békét
puszt
2023. április 12. 07:25
"minden egyes szavát megfontolja, semmit nem mond, ami kicsit is rosszul vehetné ki magát saját népe körében. Különösen a volhíniai mészárlásról”. Érdekes vád a szájatokból egy Miniszterelnök ellen...
Dr Bubo
2023. április 11. 17:03
Rá kellene jönni a lengyeleknek, hogy attól, hogy az ukránok (is) az oroszok ellenségei, attól még nem a lengyelek barátai. Olvassák el Sienkiewicz vonatkozó regényeit! (Özönvíz, Tűzzel-vassal)
B_kanya
2023. április 11. 16:22
A bandera apjuk nem lehetett, böriben volt. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!