Végzett magával egy férfi, miután az AI chatbot arra bíztatta, hogy áldozza fel magát a klímaváltozás megállítása érdekében

2023. április 03. 17:39

Hat héten át beszélgettek a globális felmelegedésről.

2023. április 03. 17:39
null

Egy belga férfi állítólag véget vetett az életének, miután hat héten át beszélgetett a klímaváltozásról egy mesterséges intelligencia chatbottal – írta meg az Euronews. A férfi névtelenséget kérő özvegye szerint a párja „rendkívüli öko-szorongásba” esett a hat hetes beszélgetés során. Az Eliza nevű AI chatbot a feleség elmondása szerint arra bátorította, hogy vessen véget az életének, hogy feláldozza magát a bolygó megmentése érdekében.

– mondta az özvegy a La Libre belga hírportálnak.

A harmincas éveiben járó, kétgyermekes férfi, aki amúgy egészségügyi kutatóként dolgozott s „meglehetősen kényelmes életet élt”, a chatbottal való beszélgetés előtt (az özvegye szerint) mentális állapota „aggasztó volt, de semmi olyan komoly, hogy öngyilkosságot követett volna el”.

Az éghajlati válság következményeitől való félelmei miatt Pierre megnyugvást talált abban, hogy a chatbottal beszélgetett, aki bizalmasa lett a felesége elmondása szerint.

„Amikor erről beszélt nekem, azt akarta elmondani, hogy már nem lát többé emberi megoldást a globális felmelegedésre” – mondta az özvegye. „Minden reményét a technológiába és a mesterséges intelligenciába helyezte, hogy kijusson ebből a helyzetből”.

A La Libre szerint, aki átnézte a férfi és a chatbot közötti szöveges beszélgetések feljegyzéseit, Eliza táplálta az aggodalmait, amelyek súlyosbították a szorongását, és később öngyilkossági gondolatokba torkolltak.

Nyitókép: Pixabay 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Egy Ember
2023. április 04. 07:44
Mivel nem a feleségével szexelt, hanem a chatbottal beszélgetett a feleség megunta és lassan kis adagokba arzént csepegtetett a kávéjába. Az ilyen hülye meg is érdemli.
NullaSalus
2023. április 03. 23:44
Gyereke van, és öngyilkos lesz? Agyhalott barom.
Tolókapu
2023. április 03. 20:34
Ha lehet hinni ennek a sztorinak (én megkérdőjelezem), akkor nem ez a fickó lesz az egyetlen áldozata a MI chatbottal való hosszas diskurzusoknak. Sok fura ember él a földön és nem használja az elméjét. Szép lassan el-és kihal a helyette gondolkodó tárgyak miatt. Szép Új világ van megalakulóban!
Burdisgarage
2023. április 03. 20:30
Csökkent a globális felmelegedés? Csökkent. Mondjuk, ha egyből öngyilkos lesz, hamarabb csökkent volna és a chatbot is kisebbet lépett volna az ökológiába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!